Αθωράκιστα στα Ρίχτερ είναι, σύμφωνα με μηχανικούς και σεισμολόγους, οκτώ στα δέκα κτήρια στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας βρίσκονται όχι μόνον οι… γνώριμες και επικίνδυνες για ισχυρό σεισμό περιοχές (Κορινθιακός, Τάφρος Βορείου Αιγαίου, Ελληνικό Τόξο) αλλά ακόμα και τμήματα του ρήγματος που έδωσε τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας.

«Το βαθύτερο κομμάτι του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999 παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αστεροσκοπείου και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης των Σεισμών, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με τίτλο: «10 χρόνια από το σεισμό της Αθήνας: εμπειρίες και διδάγματα».

«Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το σεισμό της Αθήνας και δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα. Σε μια αντίστοιχη δόνηση, σήμερα, τις ίδιες και χειρότερες ζημιές θα έχουμε», τόνισε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Βασίλης Παπαζάχος ,ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και σημείωσε «Τα νέα κτήρια τα προσέχουμε. Διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Τι γίνεται όμως με τις παλιές οικοδομές;». Παράλληλα κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη των σεισμών είναι εφικτή και αποτελεί καθήκον των επιστημόνων. «Οι σεισμολόγοι πρέπει να εφαρμόζουμε έγκυρες μεθόδους με πρακτική σημασία ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους αντισεισμικούς ελέγχους και τα μέτρα».

Η «ομάδα Παπαζάχου» μελετά ήδη την πιθανότητα σεισμού σε περίοδο 5ετίας σε συγκεκριμένες περιοχές (εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες αναμένεται να τις θέσει υπόψη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας όπως είχε γίνει στην πρόγνωση του σεισμού στα Κύθηρα- 6,9 Ρίχτερ, 8 Ιανουαρίου 2008- και στη Ρόδο- 6,4 Ρίχτερ, 15 ιουλίου 2008). «Λέμε στους μηχανικούς “ελέγξτε” τα κτίρια. Που; Παντού; Πρέπει να ιεραρχηθούν οι περιοχές. Μην περιμένει κανείς επιστημονική μέθοδο με 100% επιτυχία. Η πιθανότητα των σεναρίων μας όμως έχει ποσοστό επιτυχίας 80%», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής. Ο κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), σημείωσε από την πλευρά του ότι «βρίσκεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κανονισμός Επεμβάσεων κτηρίων (ΚΑΝΕΠΕ)».

Όσον αφορα στην Αττική και τις γύρω περιοχές, «επικίνδυνη» για την γέννηση ενός ισχυρού σεισμού είναι -σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Αθηνών- η σεισμική ζώνη που εκτείνεται από Αλκυονίδες προς Θήβα και μέχρι τον Νότιο Ευβοϊκό.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Παυλίδη, Καθηγητή Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα της Αττικής είναι αυτά της Φυλής, της Πεντέλης και των Αφιδνών, ενώ της Θεσσαλονίκης αυτά στις περιοχές της λίμνης Βόλβης, του Λαγκαδά, του Ανθεμούντα, του Πανοράματος και του Ασβεστοχωρίου.