Φόβους για εκατόμβη νεκρών και εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε κτήρια που κατέρρευσαν, προκαλεί ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη Μιανμάρ, το πρωί της Παρασκευής (28/3) όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ).

Ο ισχυρός σεισμός επηρέασε και την Μπανγκόκ, που βρίσκεται 1.400 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της δόνησης, με χιλιάδες ανθρώπους να ξεχύνονται πανικόβλητοι από τα κτήρια.

Δείτε live εικόνα από τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη:

 

 

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τρεις μετά από μερική κατάρρευση ναού στη Μιανμάρ και άλλοι τρεις από πτώση σε υπό ανέγερση ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ. Η πληροφόρηση παρέχεται με το σταγονόμετρο, αλλά διασώστης μίλησε στο BBC για εκατοντάδες νεκρούς. Οκτώ είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στη Μπανγκόκ από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης.

Οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν τα ερείπια ενός πολυώροφου κτηρίου στην Μπανγκόκ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης είπε ότι 81 εργαζόμενοι έχουν παγιδευτεί.

«Προσευχόμασταν όταν η γη άρχισε να τρέμει… Τρεις άνθρωποι πέθαναν επί τόπου» ανέφερε ένας από τους αυτόπτες, στην πόλη Ταουνγνού.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού και το πώς καταγράφηκε σε κεντρικό δρόμο της Μιανμάρ:

 

Η Ταϊλάνδη επιστράτευσε ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων:

 

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ουρανοξύστη 30 ορόφων που κατέρρευσε, ανακοίνωσαν η αστυνομία και οι υγειονομικές αρχές.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ταϊλάνδης αναφέρουν ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων που βρίσκεται ακόμη κάτω από τα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε. Διασώστης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ανθρώπου που κατάφερε να κρατήσει μόνο το κεφάλι του έξω από τα ερείπια και περιμένει τα σωστικά συνεργεία να τον ανασύρουν. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Μιανμάρ.

 

Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας), ήταν 17 χλμ. από την πόλη Μάνταλεϊ, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτοσχέδια νοσοκομεία στήνονται στους δρόμους της Μιανμάρ

Σύμφωνα με το USGS, 12 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ακολούθησε ένας δεύτερος, επίσης ισχυρός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ.

Δείτε πως κατέγραψε την ισχυρή δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών στη Σεργούλα, απέναντι από το Αίγιο!

Έκτοτε χαώδης είναι η κατάσταση στους δρόμους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από την πληγείσα περιοχή.

 

 

 

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ δήλωσε ότι ο σεισμός στη Μιανμάρ προκάλεσε ζημιές σε πολλά πολυώροφα κτήρια, ενώ δρόμοι άνοιξαν στη μέση.

 

Οι κάτοικοι στη Μιανμάρ ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν εκτός κτηρίων, για τον φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών.

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε για την πρώτη αποτίμηση του αντικτύπου του σεισμού.

Βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν από το Myanmar Now δείχνουν να έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής αγοράς στην πόλη, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Το ίδιο μέσο ενημέρωσης μετέδωσε εικόνες από έναν πύργο με ρολόι που έχει καταρρεύσει, όπως και τμήμα του τείχους στο Παλάτι της Μάνταλεϊ.

Οι εικόνες που μεταδίδονται μετά την τεράστια σεισμική δόνηση είναι σοκαριστικές:

Στη Μπανγκόκ ένας υπό ανέγερση ουρανοξύστης 30 ορόφων ισοπεδώθηκε πλήρως. Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως στον χώρο του αγνοούνται τουλάχιστον 80 άνθρωποι.

Κτήρια έγειραν ή έπεσαν από τον σεισμό. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν μετά από κατάρρευση ξενοδοχείου στην Άουνγκ Μπαν.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Μπανγκόκ δήλωσαν ότι οι άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους και ότι η ένταση της δόνησης ήταν τέτοια που το νερό πετάχτηκε κυριολεκτικά έξω από τις πισίνες.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μπανγκόκ κατοικούν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πολλά κτήρια εκκενώθηκαν καθώς ταλαντεύτηκαν από τον σπάνιο σεισμό.

Τοπική εφημερίδα στο Μανταλέι δημοσιεύει εικόνες από τον ιστορικό ναό στα περίχωρα της πόλης που κατέρρευσε.

 

Γέφυρες έπεσαν, το αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές, τεράστιοι στύλοι οδοφωτισμού σωριάστηκαν, ενώ ασαφείς παραμένουν οι πληροφορίες για σπίτια και επαγγελματικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές.

 

Η ανταποκρίτρια του ΒBC στη Μιανμάρ δήλωσε: «Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί. Τα κτήρια στην Μπανγκόκ δεν είναι κατασκευασμένα για σεισμούς, γι’ αυτό νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές».

 

Βιρμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλά θύματα» σε μεγάλο νοσοκομείο στην περιοχή της Ναϊπιντάου. Η εφημερίδα «Μιανμάρ» αναφέρει ότι τα νοσοκομεία σε Mandalay, Sagaing και Naypyitaw γεμίζουν γρήγορα με επιζώντες και στήνονται πρόχειροι νοσοκομειακοί καταυλισμοί όπου είναι εφικτό.

Πηγές αναφέρουν ότι έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο του Mandalay.

Αυτόπτης μάρτυρας από τη Μάνταλεϊ, η Χτετ Νάινγκ Οο, είπε στο Reuters ότι ένα τεϊοποτείο στο οποίο βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι έχει καταρρεύσει. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη».

 

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), από την ισχυρή δόνηση και τους μετασεισμούς, το οδόστρωμα σε πολλές περιπτώσεις υποχώρησε, ενώ τμήματα οροφών και ταβάνια κατέρρευσαν σε πολλά κτήρια.

Χάος στο αεροδρόμιο της Μιανμάρ

Δείτε βίντεο από τον πανικό που επικράτησε στο αεροδρόμιο Mandalay, στη Μιανμάρ, με τους επιβάτες να σέρνονται στο έδαφος, ανάμεσα από ερείπια, για να σωθούν.

 

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από την ιστορική γέφυρα Ava στη Μιανμάρ που κατέρρευσε.

Τα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Μπανγκόκ έκλεισαν προσωρινά. Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης ανέστειλε τη λειτουργία του.

Η περιοχή της Μιανμάρ που επλήγη από την ισχυρή δόνηση βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

 

Δείτε το σημείο που εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού και την απόσταση από τη Μιανμάρ που έγινε αισθητός:

Εικόνες από τη στιγμή της ισχυρής δόνησης και την κατάρρευση κτηρίων:

Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει και κτήρια, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

«Εκτιμούμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, αλλά ακόμη καθορίζουμε τον αριθμό των θυμάτων», είπε εκπρόσωπος του κλιμακίου που επιχειρεί στα συντρίμμια των κτηρίων.

Η Μπανγκόκ κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της πόλης.

Εικόνα από παγόδα που σωριάστηκε από τον σεισμό

Σπάνια έκκληση από τη Χούντα στη Μιανμάρ

Η Χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε σήμερα μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα, με τις Αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες λόγω της έκτασης των ζημιών.

«Το κράτος θα αποτιμήσει την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η Χούντα στο Telegram.

Ο επικεφαλής της Χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, επισκέφτηκε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, Ναϊπιντάου, όπου έχουν διακομιστεί πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο.

Σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί πολλά θύματα, όπως δήλωσε στέλεχός του. Τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου, με πολλούς να σφαδάζουν από τον πόνο και άλλους να κείτονται ακίνητοι με τους συγγενείς τους στο πλευρό τους.

Σεισμογενής ζώνη η Μιανμάρ

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ανακοίνωσε ότι πολλά ψηλά κτήρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί ζημιές και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ, που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο.

Σχετικά πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2012 έγινε σεισμός 6,8 βαθμών στην κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Αργότερα, το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών ταρακούνησε την παλιά πρωτεύουσα Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να καταρρεύσουν τοίχοι σε ναούς.

O Ερυθρός Σταυρός ανησυχεί για τα φράγματα

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί για τις ρηγματώσεις που μπορεί να επέφερε ο σεισμός στα μεγάλα φράγματα και τις υποδομές στην περιοχή που επλήγη.

Αξιωματούχος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) δήλωσε ότι οι αρχικές αναφορές από τον σεισμό των 7,7 βαθμών δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στην κεντρική Μιανμάρ.

Έξι περιοχές της Μιανμάρ έχουν πληγεί περισσότερο, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε ο Ερυθρός Σταυρός.

«Δημόσιες υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, περιλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και δημόσιων κτηρίων», σημείωσε η Μαρί Μανρίκ, Συντονίστρια του Προγράμματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γιανγκόν.

«Αυτή τη στιγμή ανησυχούμε για μεγάλα φράγματα, τα οποία οι άνθρωποι παρακολουθούν για να δουν σε τι κατάσταση είναι», τόνισε.

«Η γέφυρα που συνδέει τη Μάνταλεϊ με τη Σαγκάινγκ έχει καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει επιμελητειακά προβλήματα. Στη Σαγκάινγκ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων» στη Μιανμάρ, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης