Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στην κεντρική Ιαπωνία νωρίς σήμερα το πρωί, χωρίς πάντως να κριθεί πως έπρεπε να κηρυχθεί συναγερμός για τσουνάμι, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA).
Η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 06:31 (τοπική ώρα· 00:31 ώρα Ελλάδας), έγινε περισσότερο αισθητή στη χερσόνησο Νότο, η οποία ήδη επλήγη από ισχυρό σεισμό (7,5 βαθμών) την 1η Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 230 άνθρωποι.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι Αρχές δεν έχουν λάβει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.
【地震速報】石川県 輪島 珠洲で震度5強 津波被害の心配なしhttps://t.co/us5woEgCHL#nhk_video pic.twitter.com/rMsTg5tkYd
— NHKニュース (@nhk_news) June 2, 2024
Μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών καταγράφτηκε περίπου 10 λεπτά μετά τον κύριο, ανέφερε η JMA.
Το NHK κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ήρεμοι και προσεκτικοί· σημειώθηκαν ιδίως πτώσεις αντικειμένων, την ώρα που αρκετός κόσμος ξεκινούσε την ημέρα του.
Το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας, στο υπέδαφος του οποίου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κατά μήκος του «δακτυλίου της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι ανάμεσα στα κράτη με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υφήλιο και, στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες, εφαρμόζεται εξαιρετικά αυστηρός οικοδομικός κανονισμός. Γίνονται επίσης συχνά εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Περίπου 2.227 σεισμοί 1 βαθμού ή μεγαλύτεροι στην ιαπωνική επτάβαθμη κλίμακα σίντο καταγράφτηκαν στο αρχιπέλαγος το 2023, οι 19 εκ των οποίων είχαν μέγεθος 6 βαθμών ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την JMA.
Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφτηκε ποτέ στην Ιαπωνία ήταν αυτός του Μαρτίου του 2011, μεγέθους 9 βαθμών, στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών του αρχιπελάγους, που ακολουθήθηκε από καταστροφικό τσουνάμι, με τον απολογισμό να φθάνει τους 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Το τσουνάμι προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.