Μάκης Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το πρόσφατο φαινόμενο της φονικής κατολίσθησης στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο πολλά ερωτήματα στους πολίτες αλλά και στη γεω – επιστημονική κοινότητα. Είναι γεγονός ότι στα δημόσια έργα που αφορούν σε μεγάλες υποδομές σε μια χώρα που έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς σαν ένα «σεισμολογικό εργαστήριο», πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη μέριμνα για τις γεωλογικές και γεωφυσικές επιπτώσεις από την κατασκευαστική εταιρία. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κανείς αρμόδιος δεν έχει ενημερώσει αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, αντιθέτως όλοι τώρα περιμένουμε το πόρισμα της εντεταλμένης επιτροπής για τα αίτια της φονικής κατολίσθησης, ακούγοντας και διαβάζοντας διάφορες εικασίες που γίνονται από ειδικούς και μη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόσφατο επιτόπιο ρεπορτάζ το περασμένο Σαββατοκύριακο του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στα Τέμπη, έδωσε στο φως της δημοσιότητας την εικόνα μιας γεωλογικής ρωγμής, η οποία βάσει μαρτυρίας του τοπικού Δήμαρχου έχει προσφάτως δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει και μία από τις σήραγγες του έργου. Η κατασκευαστική εταιρία γνωστοποίησε ότι χρησιμοποιούσε εκρηκτικές ύλες κατά τη διάρκεια του έργου και η τοπική κοινωνία ισχυρίζεται ότι οι ρωγμές σε σπίτια του οικισμού άρχισαν να εμφανίζονται με την έναρξη των ισχυρών εκρήξεων που γίνονταν αισθητές.

Το φαινόμενο αυτό όμως δεν το παρακολούθησε κανένα εξειδικευμένο επιστημονικό όργανο και η συζήτηση έμεινε στα καφενεία της περιοχής, με αποτέλεσμα το φονικό συμβάν. Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι εκρήξεις γενικότερα μπορούν να προκαλέσουν άμεση καταπόνηση των πετρωμάτων και το μέγεθος της καταπόνησης και των συνεπειών εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος της εκρηκτικής ύλης αλλά και από τη γεωλογική δομή της περιοχής. Στο πρώτο περιμένουμε την απάντηση από την κατασκευαστική εταιρία και στο δεύτερο ομόφωνα απαντούν οι γεω – επιστήμονες που δηλώνουν ως δεδομένο το ρηξιγενές γεωλογικό καθεστώς της περιοχής των Τεμπών, το οποίο αυτονόητα χρειάζεται ενόργανη παρακολούθηση αυτή τη στιγμή, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια του έργου.

Περιμένουμε την απάντηση στο πρώτο ερώτημα από την κατασκευαστική εταιρία και την ενόργανη παρακολούθηση της περιοχής από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για να έχουμε ξεκάθαρη επιστημονική άποψη για το μέλλον του τόσο σημαντικού έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης