Οι αναγνώστες τoυ zougla.gr έχουν τη δυνατότητα 24 ώρες το 24ωρο να ενημερώνονται για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής τους.

Πατήστε εδώ πάνω στην εικόνα για να παρακολουθήσετε τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι σε όλη τη χώρα

Επισκόπηση σταθμών

Επίσης δημιουργήθηκε ένας σύνδεσμος παρακολούθησης της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην αρχική σελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχετε την επιλογή της επισκόπησης σταθμών. Εδώ μπορείτε να δείτε τους σεισμούς όπως καταγράφονται σε όλους τους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας μας. Σεισμολογικούς σταθμούς που λειτουργεί, το πανεπιστήμιο Αθηνών, το πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την καταγραφή του σεισμογράφου της περιοχής σας


Εδώ μπορείτε να επιλέξετε από τον χάρτη όποιο σεισμογράφο εσείς θέλετε και να δείτε την δραστηριότητα του ζωντανά.

Για παράδειγμα πατώντας πάνω σε έναν σταθμό επιλέγεται το real time seismogram. Εδώ μπορείτε να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή τα όσα καταγράφει ο σεισμογράφος.

Σεισμική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο

Πατήστε εδώ να παρακολουθήσετε την σεισμικότητα σε πραγματικό χρόνο

Πατώντας πάνω στο χάρτη μπορείτε να δείτε τους σεισμούς, όπως αυτοί συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο και να ενημερώνεστε για την σεισμικότητα της περιοχής σας.

Πάνω στο χάρτη, βλέπετε σε διάφορα σημεία κάποια σύμβολα. Τα μεγάλα αστέρια δείχνουν τις περιοχές στις οποίες ο σεισμός είχε μέγεθος πάνω από 6,5 Ρίχτερ και τα μικρότερα αστέρια τονίζουν την περιοχή όπου ο σεισμός είχε μέγεθος από 5,8 μέχρι 6,5 Ρίχτερ.

Οι μεγάλοι κύκλοι δείχνουν τις περιοχές που σημειώθηκε σεισμός από 4,6 μέχρι 5,8 Ρίχτερ, οι μικρότεροι κύκλοι τις περιοχές που η σεισμική δραστηριότητα κυμαίνεται από 3,6 μέχρι 4,6 Ρίχτερ, ενώ οι πολύ μικροί κύκλοι δείχνουν τους σεισμούς κάτω των 3,6 Ρίχτερ.

Δεξιά από το χάρτη αναγράφεται η ημερομηνία, η ώρα αλλά και το μέγεθος του σεισμού.

Τα χρώματα που έχουν τα σύμβολα ορίζουν τον χρόνο της σεισμική δραστηριότητας.

Με ροζ είναι οι περιοχές που η σεισμική δραστηριότητα συνέβη τις τελευταίες 6 ώρες, με κόκκινο πριν από 12 ώρες, με πορτοκαλί πριν από 24 ώρες, με πράσινο πριν από δύο ημέρες, με λευκό πριν 10 ημέρες και με γκρι ότι η σεισμική δραστηριότητα παρατηρήθηκε πριν από 20 ημέρες.

Στο κάτω μέρος του χάρτη έχετε άλλες πέντε επιλογές. Μπορείτε να δείτε πως διαμορφώθηκε ο σεισμολογικός χάρτης το τελευταίο 24ωρο, τις τελευταίες δύο ημέρες, τις τελευταίες δέκα ημέρες, τις τελευταίες είκοσι ημέρες, ενώ επίσης σας δίνει την δυνατότητα να δείτε τον χάρτη με τους σημαντικότερους σεισμούς του 2010 στην χώρα μας.

Παρακολουθήστε τους σεισμογράφους που εγκαταστάθηκαν στην Κεφαλλονιά

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε δίκτυο ψηφιακών φορητών σεισμογράφων στην Κεφαλλονιά.

Το δίκτυο αυτό στέλνει σε πραγματικό χρόνο τα σεισμολογικά δεδομένα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι αναγνώστες του zougla.gr μπορούν να παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα από τις καταγραφές των πέντε σταθμών του σεισμολογικού δικτύου, κάνοντας κλικ στα ακόλουθα links κάθε σταθμού:
 

Παρακολουθήστε τους σεισμογράφους που εγκαταστάθηκαν στη Σαντορίνη

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε δίκτυο τεσσάρων ψηφιακών φορητών σεισμογράφων στη Σαντορίνη.

Το δίκτυο αυτό στέλνει σε πραγματικό χρόνο τα σεισμολογικά δεδομένα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας και, μαζί με τον ήδη υπάρχοντα μόνιμο τηλεμετρικό σταθμό, που είχε εγκατασταθεί το 1995 στον Προφήτη Ηλία, παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα του ενεργού ηφαιστείου.

Οι χρήστες της zougla.gr μπορούν να παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα από τις καταγραφές των πέντε σταθμών του σεισμολογικού δικτύου, κάνοντας κλικ στα ακόλουθα links κάθε σταθμού:

 

 

 

 

 

 

Παρακολουθήστε τους σεισμογράφους που εγκαταστάθηκαν στη ΜεσσηνίαΤο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε πρόσφατα σεισμολογικό δίκτυο στην περιοχή της Μεσσηνίας για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.

MES1 = Πήδημα
MES2 = Μεθώνη
MES3 = Κυπαρίσσια
MES4 = Σιάμο
ITM    =
Ιθώμη