Νωρίς φέτος σε ένα συνέδριο με θέμα τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (STD), που διοργανώθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC – ΚΕΠΝ), δόθηκε έμφαση στην ανάγκη προώθησης της σεξουαλικής υγείας και όχι μόνο στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Πρόκειται για μια παγκόσμια αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης του θέματος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να ζητήσει από τοπικές οργανώσεις να συνεργαστούν για την επίτευξη του στόχου της σεξουαλικής υγείας για όλους τους ανθρώπους.

Κατά τη διάσκεψη, ο διευθυντής του CDC συνόψισε τη σεξουαλική υγεία με τον εξής τρόπο:

• Η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας, σε ό,τι αφορά στη σεξουαλικότητα, και δεν σχετίζεται απλά και μόνο με την απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αδυναμίας.

• Η σεξουαλική υγεία απαιτεί μια θετική προσέγγιση και ένδειξη σεβασμού προς τη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις, όπως και τη δυνατότητα να υπάρχει ευχάριστη και ασφαλής σεξουαλική εμπειρία, χωρίς εξαναγκασμό, διάκριση και βία.

• Για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η σεξουαλική υγεία, πρέπει τα σεξουαλικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να υλοποιούνται.

Τι σημαίνει αυτό για σας; Μια σεξουαλικά υγιής σχέση σημαίνει ότι εσείς μπορείτε να φροντίσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και το άλλο άτομο. Πρέπει και οι δυο σας να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκύψουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Και οι δυο σας πρέπει να εξεταστείτε για οποιεσδήποτε ασθένειες, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μεταβίβασης ασθένειας στο άλλο άτομο.

Σεξουαλική υγεία σημαίνει, επίσης, να αισθάνεται κανείς ασφαλής, όταν διατηρεί μία σχέση. Όχι όμως μόνο σωματικά ασφαλής ή προστατευμένος από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά επίσης συναισθηματικά και πνευματικά άνετος κατά τη διάρκεια της σχέσης. Πρέπει να αισθάνεστε αρκετά ασφαλής για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να είστε ευάλωτος και ανοιχτός. Συνήθως χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσετε σ’ αυτήν την κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.

Αισθάνεστε ασφαλής στη σχέση σας; Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

• Αισθάνομαι ότι ο/η σύντροφός μου με σέβεται και με ακούει;
• Αισθάνομαι ότι φοβίζω τον/την σύντροφό μου;
• Ανησυχώ για την ασφάλειά μου, όταν είμαι με αυτό το άτομο;
• Αισθάνομαι ήρεμος, όταν είμαι με αυτό το άτομο;
• Αισθάνομαι μόνος μου, όταν είμαι με αυτό το άτομο;
• Αισθάνομαι ότι αυτό το άτομο υποστηρίζει τους στόχους της ζωής μου;
• Αισθάνομαι περήφανος για αυτό το άτομο;

Σκεφτείτε αυτά τα σημεία, προτού αρχίσετε μια σεξουαλική σχέση με οποιονδήποτε. Όπως προστατεύετε τη σωματική και ψυχική υγείας σας, έτσι ακριβώς πρέπει να προστατεύετε και τη σεξουαλική σας υγεία. Χρειάζεται χρόνος να γνωρίσετε τους ανθρώπους και να δείτε πώς συναναστρέφονται με τους άλλους, πώς χειρίζονται τις καταστάσεις και δίνουν προσοχή στο πώς αισθάνονται όσοι είναι γύρω τους.

Ακούστε τα ένστικτά σας. Σε πολλές σχέσεις είναι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορείτε να στηριχθείτε, είναι όμως μία ισχυρή πηγή.

Η υγιής σεξουαλικότητα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους. Η διαύγεια και η κατανόηση των εκφάνσεων της σεξουαλικότητας επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να είναι υγιείς στο σώμα, το πνεύμα και το μυαλό.

Πηγή: Mayo Clinic


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ν. Βαμβακάρης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ανδρολογικού Πειραιά.