Η ακράτεια ούρων, η απώλεια δηλαδή του ελέγχου της ουροδόχου κύστης, δεν είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μόνο τις γυναίκες. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι ένας στους 8 άνδρες υποφέρει από αδυναμία της ουροδόχου κύστης.

Οι ειδικοί συγκεντρώνουν 10 χρήσιμες πληροφορίες που όλοι οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν:

1. Ο άνδρας είναι σημαντικό να ζητήσει βοήθεια έγκαιρα γιατί η αδυναμία της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου, όπως είναι, για παράδειγμα, μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης

2. Οι αιτίες της αδυναμίας της ουροδόχου κύστης στον άνδρα περιλαμβάνουν τη λοίμωξη, την υπερχείλιση της κύστης, τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η τελευταία είναι ιδιαίτερα συχνή αφού εμφανίζεται στο 50% των ανδρών ηλικίας 50-61, ενώ στις ηλικίες από 81 έως 90 το ποσοστό ανεβαίνει στο 90%

3. Το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο του άνδρα να εμφανίσει προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως όπως είναι τα διουρητικά, τα αντισταμινικά και τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν διαρροή ούρων. Για το λόγο αυτό ο άνδρας είναι απαραίτητο να ενημερώσει τον ιατρό του για όποια αγωγή ακολουθεί.

4. Ο πιο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη διαχείριση της αδύναμης κύστης είναι η παχυσαρκία. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μέσα από την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την τακτική φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκούν τα επιπλέον κιλά στο πυελικό έδαφος με αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

5. Η παρακολούθηση της διατροφής και της πρόσληψης υγρών, ακόμα και η εκμάθηση νέων συνηθειών κένωσης της κύστης μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του προβλήματος. Η πρόσληψη πολύ μεγάλης ή πολύ μικρής ποσότητας υγρών μπορεί να κάνουν δυσκολότερο τον έλεγχο της κύστης. Είναι σημαντικό λοιπόν κανείς να παρακολουθεί την ποσότητα των υγρών που καταναλώνει κι ένας τρόπος γι’ αυτό είναι να παρατηρεί τα ούρα του. Εάν έχουν σκούρο χρώμα σημαίνει ότι καταναλώνει λιγότερα υγρά από όσα χρειάζεται, ενώ εάν είναι άχρωμα σημαίνει ότι καταναλώνει περισσότερα. Το χρώμα των ούρων φυσιολογικά είναι υποκίτρινο.

6. Το αλκοόλ και η καφεΐνη διεγείρουν την ουροδόχο κύστη, για αυτό πρέπει να περιορίζεται η ποσότητα που καταναλώνεται. Άλλα συστατικά που διεγείρουν την ουροδόχο κύστη περιέχονται στα αναψυκτικά, στα ποτά διαίτης, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ενεργειακά ροφήματα, στη ζάχαρη και στα υποκατάστατα της, στο σιρόπι καλαμποκιού, στο μέλι, στα εσπεριδοειδή, στα τρόφιμα που έχουν ως βάση τη ντομάτα, στη σοκολάτα και στις πικάντικες τροφές.

7. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αυτοσχεδίων μεθόδων απορρόφησης των ούρων , όπως είναι για παράδειγμα η χρήση κομματιών υφάσματος. Επίσης ακατάλληλες είναι και οι σερβιέτες, γιατί δεν είναι σχεδιασμένες για να απορροφούν τα ούρα ή την οσμή τους.

8. Η εταιρεία TENA έχει σχεδιάσει ειδικά προϊόντα για άνδρες με αδυναμία της ουροδόχου κύστης. Τα προϊόντα αυτά είναι εδικά κατασκευασμένα για τους άνδρες και έχουν μεγάλη ποικιλία, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Μπορεί λοιπόν κανείς να βρει από προϊόντα που προσφέρουν διακριτική προστασία από ήπια διαρροή, έως αλλά που μοιάζουν με εσώρουχο, μέχρι και ειδικές πάνες για αυτούς που έχουν σοβαρό πρόβλημα ακράτειας. Είναι διακριτικά, προστατευτούν το δέρμα και παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία από τις διαρροές και την οσμή τους.

9. Η χρόνια διαρροή ούρων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα του άνδρα ειδικά στην περιοχή γύρω από το όσχεο. Η χρήση ειδικών κρεμών μπορεί να προλάβει την ξηρασία και τον ερεθισμό του δέρματος. Επίσης, οι άνδρες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της ΤΕΝΑ θα πρέπει να τα αλλάζουν τακτικά για να προλάβουν τις λοιμώξεις.

10. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους κατά τις οποίες σφίγγει κανείς τους μυς της περιοχής και τους κρατά σφιγμένους σαν να θέλει να διακόψει την ούρηση δεν είναι μόνο για τις γυναίκες. Μια ιταλική μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι άνδρες που της έκαναν για ένα μήνα πριν υποβληθούν σε χειρουργείο αφαίρεσης του προστάτη είχαν λιγότερα προβλήματα ακράτειας ούρων μετεγχειρητικά. Επιπλέον ένα δυνατό πυελικό έδαφος μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη στύσης και να προλάβει την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Πηγή: health24
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος –Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών