Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να είναι ένδειξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορούν να αποτελέσουν προγνωστικό παράγοντα αναφορικά με την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση.

Η δημοσίευση βασίζεται στα ευρήματα της μελέτης που διεξήχθη στο πλαίσιο ενός σουηδικού προγράμματος πρόληψης, το οποίο ξεκίνησε το 1974 και παρακολούθησε 33.00 άτομα ανάμεσα στα έτη 1921 και 1949.

Οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι γνωστό πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση έχουν εξακριβωμένα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Δεν έχει, όμως, ακόμα επιβεβαιωθεί εάν η χαμηλή τεστοστερόνη είναι παράγοντας που συνεισφέρει στην εμφάνιση της νόσου ή εάν είναι συνέπειά της.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αρκετά τεστ. Διερευνήθηκε ο τρόπος ζωής τους και παράγοντες που σχετίζονταν με την υγεία, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε αιμοληψία έπειτα από ολονύχτια νηστεία. Οι ερευνητές εντόπισαν όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα που διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, με τη βοήθεια των βάσεων δεδομένων. Βρέθηκαν διαθέσιμα δείγματα αίματος από 104 άνδρες, οι οποίοι αργότερα διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα, και 174 δείγματα ανδρών ίδιας ηλικίας που δεν εμφάνισαν το νόσημα. Ο μέσος χρόνος της αιμοληψίας από την εμφάνιση της αρθρίτιδας ήταν τα 13 έτη.

Ο ρευματοειδής παράγοντας είναι ένα αντίσωμα που αποτελεί προγνωστικό παράγοντα της σοβαρότητας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και χρησιμοποιείται ως εργαλείο διάκρισης του σταδίου της νόσου.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις άνδρες που εμφάνισαν αρθρίτιδα βρέθηκαν θετικοί κατά την εξέταση του εν λόγω αντιγόνου. Παράλληλα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μετά τον έλεγχο των παραγόντων αυτών βρήκαν ότι οι άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Η συσχέτιση, μάλιστα, μεταξύ της χαμηλής τεστοστερόνης και της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας βρέθηκε στατιστικά σημαντική για τους άνδρες που κατά τη διάγνωσή τους η εξέταση του ρευματοειδούς παράγοντα βγήκε αρνητική.

Βρέθηκε, μάλιστα, ότι οι άνδρες αυτοί είχαν υψηλά επίπεδα της ορμόνης FSH, η οποία επηρεάζει τη σεξουαλική ωρίμανση και την αναπαραγωγή, πριν από τη διάγνωσή τους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως πρόκειται για μια συνέπεια της μειωμένης παραγωγής τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως οι ορμονικές αλλαγές προκύπτουν αμέσως πριν από την εμφάνιση της νόσου και έχουν άμεση επίδραση στη σοβαρότητα της εκδήλωσής της.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με αυτά προηγούμενων μελετών που κατέδειξαν ότι η τεστοστερόνη μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άλλοι παράγοντες που έχουν βρεθεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση μάλιστα, η συστηματική έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr