Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Cardiology», είναι περισσότερες οι νέες γυναίκες που εμφανίζουν σεξουαλικά προβλήματα έπειτα από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σχεδόν το 20% των οξέων εμφραγμάτων μυοκαρδίου συμβαίνει σε άτομα ηλικίας 18-55 ετών, εκ των οποίων το 1/3 είναι γυναίκες. Ενώ οι περισσότεροι νέοι ενήλικες αναφέρουν ότι είναι σεξουαλικά ενεργοί πριν από την καρδιακή προσβολή, λίγα είναι γνωστά για τη σεξουαλική τους λειτουργία ύστερα από αυτή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Chicago διεξήγαγαν μια νέα μελέτη με σκοπό να αναλύσουν τα μοτίβα της σεξουαλικής δραστηριότητας και λειτουργίας, καθώς και να εντοπίσουν τυχόν ενδείξεις μείωσης της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά την καρδιακή προσβολή.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη σχετικά με τον ρόλο του φύλου στις επιπτώσεις του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου σε νέους ασθενείς, η οποία διεξήχθη από το 2008 έως το 2012. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει και δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και λειτουργία των ασθενών από 103 νοσοκομεία των ΗΠΑ και από 24 νοσηλευτικά ιδρύματα της Ισπανίας.

Στην ανάλυση συμπεριελήφθησαν συνολικά 2.802 ασθενείς, ηλικίας 18-55, από τους οποίους το 64,7% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 49 έτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και λειτουργία μέσα στον πρώτο μήνα και τον πρώτο χρόνο μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Ειδικότερα, από τα άτομα που ήταν σεξουαλικά ενεργά πριν από το καρδιακό επεισόδιο, το 40% των γυναικών και το 55% των ανδρών δεν ανέφεραν κανένα σεξουαλικό πρόβλημα στον πρώτο χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες (42%) σε σύγκριση με τους άνδρες (31%) εμφάνισαν ένα ή περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα μετά τον πρώτο χρόνο από το καρδιακό επεισόδιο.

Κατά την επαναξιολόγηση του πρώτου χρόνου βρέθηκε ότι τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που εμφάνισαν οι γυναίκες ήταν η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος (40%), το πρόβλημα στη λίπανση του κόλπου (22%), η δυσκολία στην αναπνοή (20%). Στους άνδρες πιο συχνά αναφέρθηκαν στυτικά προβλήματα (22%), έλλειψη ενδιαφέροντος (19%) και άγχος επίδοσης (16%).

Λίγοι ήταν οι άνδρες που ανέφεραν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ασθενείς που δεν είχαν συζητήσεις με τον ιατρό τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα ήταν πιο πιθανό να καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά το καρδιακό επεισόδιο. Στον πρώτο χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που βρέθηκαν να σχετίζονται με τη μη αποκατάσταση της σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν η μεγαλύτερη ηλικία, η απουσία συντρόφου, τα υψηλότερα επίπεδα στρες και ο διαβήτης.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι ασθενείς θέλουν να γνωρίζουν τι να περιμένουν από τη σεξουαλική τους λειτουργία μετά το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Τα παρόντα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη εμπλουτισμού των κατευθυντήριων οδηγιών που απευθύνονται στους ειδικούς σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ώστε να περιλαμβάνουν συμβουλευτική σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και λειτουργία. Η επικέντρωση στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και η βελτίωση της συμβουλευτικής καθοδήγησης μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική ζωή των ασθενών έπειτα από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

Η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα των ασθενών θα μπορούσε να επιτρέψει την εξατομικευμένη συμβουλευτική καθώς και τη μείωση κίνδυνου μη αποκατάστασης της σεξουαλικής δραστηριότητας και λειτουργίας μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr