Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση της σεξουαλικής λειτουργίας, της υγείας του ουροποιητικού και του μεταβολισμού, καθώς και σε αρκετές άλλες σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Στους περισσότερους άνδρες τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν από μια ηλικία και μετά, αλλά η πτώση είναι σταδιακή και συνήθως δεν προκαλεί άμεσα σοβαρά συμπτώματα. Κάποιοι άνδρες, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν έναν αριθμό σημείων και συμπτωμάτων που στοιχειοθετούν την κλινική εικόνα του υπογοναδισμού, η οποία οφείλεται στην ανεπάρκεια της τεστοστερόνης. Οι άνδρες με υπογοναδισμό μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη ενέργεια, η κόπωση, η καταθλιπτική διάθεση και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης σε συνεργασία με μια ομάδα ουρολόγων στη Γερμανία εξέτασαν την επίδραση της μακροχρόνιας θεραπείας υποκατάστασης με τεστοστερόνη στην υγεία του ουροποιητικού, τη σεξουαλική λειτουργία, καθώς και στην ποιότητα ζωής ανδρών που είχαν διαγνωσθεί με συμπτωματική ανεπάρκεια τεστοστερόνης. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 650 άνδρες που διένυαν τη δεκαετία των 50 ή των 60. Κάποιοι από αυτούς είχαν ανεξήγητη ανεπάρκεια τεστοστερόνης ενώ σε κάποιους άλλους τα αίτια του υπογοναδισμού, αυτοάνοσα ή γενετικά, ήταν γνωστά.
Αν και θεωρείται ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη καθώς αυξάνει το μέγεθος του προστάτη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ουροποιητικού, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι παρά την αύξηση του μεγέθους του προστάτη, οι άνδρες που έλαβαν θεραπεία με τεστοστερόνη είχαν λιγότερα προβλήματα από το ουροποιητικό τους, όπως συχνοουρία, αδυναμία κένωσης της ουροδόχου, αδύναμη ροή ούρων και νυκτουρία.
Οι ερευνητές επίσης διεξήγαγαν ειδικές δοκιμασίες που έδειξαν ότι οι άνδρες που έλαβαν θεραπεία με τεστοστερόνη άδειαζαν σε μεγαλύτερο βαθμό την ουροδόχο κύστη τους. Παράλληλα, η θεραπεία αύξησε τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στα εργαλεία αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας, της σεξουαλικής υγείας και της ποιότητας ζωής.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους άνδρες που υποφέρουν από υπογοναδισμό. Η θεραπεία με τεστοστερόνη ήταν καλά ανεκτή και είχε σαν αποτέλεσμα τη βαθμιαία και σταθερή βελτίωση της ουροποιητικής και σεξουαλικής λειτουργίας, καθώς και της ποιότητας ζωής των ασθενών.