Ο καρκίνος του προστάτη (νεοπλασία που εμφανίζεται στον προστάτη αδένα, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο μέρος για την παραγωγή του σπερματικού υγρού) πολύ συχνά συσχετίζεται με κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη όπως η ακτινοβολία και το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα προσωρινή ή μόνιμη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Παρόλα αυτά, η επίδραση της προϋπάρχουσας σεξουαλικής δυσλειτουργίας στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη δεν είναι ξεκάθαρη. Πρόσφατη μελέτη φιλοδοξεί να διερευνήσει το αν οι άνδρες που παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη αποτελούταν από μια εκτεταμένη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών που ανέφεραν συσχετισμό μεταξύ σεξουαλικής δυσλειτουργίας και καρκίνου του προστάτη και είχαν δημοσιευτεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022. Μετά την αφαίρεση των διπλότυπων και των ερευνών που δεν σχετίζονταν άμεσα με το αντικείμενο, οι συγγραφείς κατέληξαν σε σύνολο 20 μελετών για την ανάλυσή τους. Ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων σε αυτές τις μελέτες ήταν 215.626.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, οι άνδρες που έπασχαν από σεξουαλική δυσλειτουργία κινδύνευαν 1.62 φορές περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Επιπλέον, οι άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία είχαν υψηλότερα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) από τις ομάδες ελέγχου. (Τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του προστάτη).

Αν και τα αποτελέσματα αυτής της μετα-ανάλυσης δείχνουν πιθανό συσχετισμό μεταξύ σεξουαλικής δυσλειτουργίας και καρκίνου του προστάτη, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ο μηχανισμός αυτού του συσχετισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα παραπάνω, οι συγγραφείς της μελέτης συζητούν μερικές πιθανές αιτίες για την ύπαρξη αυτού του συσχετισμού. Κατ’ αρχήν, η σεξουαλική δυσλειτουργία και ο καρκίνος προστάτη μοιράζονται πολλούς κοινούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η προχωρημένη ηλικία. Συνεπώς ο συσχετισμός μεταξύ σεξουαλικής δυσλειτουργίας και καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των κοινών παραγόντων κινδύνου που παρουσιάζουν οι δυο παθήσεις.

Δεύτερον, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να παίζει ρόλο στον συσχετισμό μεταξύ σεξουαλικής δυσλειτουργίας και καρκίνου του προστάτη. Παλιότερες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μικρότερη ηλικία πρώτης σεξουαλικής επαφής, αυξημένος αριθμός συντρόφων και ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη. Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να οφείλεται σε ιστορικό ΣΜΝ, συνεπώς αυτό μπορεί να υποδεικνύει έναν ακόμα κοινό παράγοντα κινδύνου μεταξύ καρκίνου του προστάτη και σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Από την άλλη πλευρά, η συχνή εκσπερμάτιση, (ιδίως σε νεαρή ηλικία) μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Κατά συνέπεια, οι άνδρες με καλή σεξουαλική λειτουργία μπορεί να εκσπερματίζουν συχνότερα ως ενήλικες, εν δυνάμει μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι παραπάνω θεωρίες δε μπορούν να αποδειχτούν ή να καταρριφθούν από την παρούσα μελέτη και μόνο οι μελλοντικές μελέτες μπορούν να ρίξουν φως στους λόγους για τους οποίους η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τους πιθανούς συσχετισμούς τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς και να τους έχουν υπόψη τους όταν διενεργούνται διαγνωστικοί και απεικονιστικοί έλεγχοι.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης