Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Από ποια ηλικία και μετά μπορεί η γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικά χάπια;

Δημήτρης: Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για αυτήν εδώ την πρωτοβουλία μέσα από την σελίδα. Θα ήθελα να μάθω από ποια ηλικία και μετά μπορεί η γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικά χάπια και ποιο είναι το μέγιστο ασφαλές συνεχόμενο διάστημα που μπορεί να τα παίρνει. Ποιές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν αν είναι πολύ μεγάλο; Έπειτα, πόσος καιρός πρέπει να μεσολαβήσει από τότε που θα τα διακόψει μέχρι να μπορέσει να τα ξαναρχίσει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητέ,

Αναμένουμε πρώτα την εμμηναρχή, δηλαδή να αρχίσει μια νέα γυναίκα να έχει περιόδους και μετά μπορούμε να της συστήσουμε αντισυλληπτικά. Τονίζω ότι τα αντισυλληπτικά, μολονότι θεωρούνται ασφαλή, μπορεί να έχουν παρενέργειες, οι κυριότερες των οποίων είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προηγηθούν οπωσδήποτε ορισμένες εξετάσεις πριν μια γυναίκα αρχίσει να παίρνει αντισυλληπτικά.

Σαν μέγιστο ασφαλές χρονικό διάστημα – αφού έχουν γίνει οι εξετάσεις αυτές και είναι φυσιολογικές – θεωρείται από την πλειονότητα των γυναικολόγων τα πέντε χρόνια, κατ’ άλλους μέχρι τα δέκα χρόνια.
Επιπλέον επίπτωση που συνδέεται με την μακροχρονιότερη χρήση των αντισυλληπτικών είναι κυτταρικές ανωμαλίες στον τράχηλο. Αυτές συνδέονται περισσότερο με την σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προφυλακτικό – το αντισυλληπτικό προσφέρει την ψευδή αίσθηση της ασφάλειας – παρά με τα συστατικά που περιέχουν τα αντισυλληπτικά. Γι’ αυτό και συνιστάται η διπλή προφύλαξη (‘double dutch’).

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει. Πιστεύω ότι τα αντισυλληπτικά είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, πρέπει όμως η χρήση τους να γίνεται με σύνεση.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr