Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι βρήκαν τρία γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του όρχεως και πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα δώσει ώθηση στη θεραπεία αλλά και την πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Η ερευνητική ομάδα, με την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (Institute of Cancer Research), μελέτησε το γενετικό υλικό 6.000 ανδρών με ή χωρίς καρκίνο του όρχεως και εντόπισε τρεις περιοχές του γενετικού τους υλικού που υπήρχαν σε μεγαλύτερη συχνότητα σε εκείνους που είχαν καρκίνο.

Η καθηγήτρια Nazneen Rahman ανέφερε ότι «τα γονίδια που βρίσκονται στις περιοχές αυτές μας δίνουν μία ιδέα για το πώς ξεκινά ο καρκίνος του όρχεως, και αυτό μελλοντικά μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες μορφές θεραπείας».

Συνολικά έξι γονίδια ενοχοποιούνται πλέον για τον εν λόγω καρκίνο, αφού ήταν ήδη γνωστά άλλα τρία. «Γνωρίζοντάς τα», λέει η Clare Turnbull, επικεφαλής της μελέτης, «οι επιστήμονες πιθανώς θα μπορούν στο μέλλον να γνωρίζουν ποιοι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων και επομένως να τον διαγνώσουν σε πρώιμο στάδιο ή και να τον προλάβουν».

Ο καρκίνος του όρχεως είναι η πιο συχνή κακοήθεια σε άνδρες 15 ως 45 ετών και θεωρείται μία μορφή καρκίνου που μπορεί να θεραπευτεί. Συνήθως η ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία είναι πολύ καλή, ωστόσο οι πάσχοντες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας μετά από τη θεραπεία.

Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει ρόλο, αφού άνδρες των οποίων τα αδέλφια είχαν καρκίνο του όρχεως έχουν οκτώ ως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν κληρονομικό αναμνηστικό.

Αυτή η συσχέτιση με την κληρονομικότητα είναι αρκετά μεγάλη, καθώς στις περισσότερες μορφές καρκίνου ο κίνδυνος σε συγγενείς των ασθενών είναι περίπου διπλάσιος.

Τα τρία νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν έχουν ονομαστεί TERT, ATF7IP και DMRT1. Γενετικές ποικιλίες του TERT έχουν συνδεθεί παλαιότερα με τον καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως, του τραχήλου της μήτρας, του παγκρέατος, του δέρματος και του προστάτη.

Από την άλλη, το DMRT1 φαίνεται ότι διαδραματίζει ρόλο στη διαμόρφωση του φύλου, ενώ βρέθηκε ότι μπορεί να συμμετέχει στη ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων σε πειραματόζωα.

Διαβάστε περισσότερα: www.andrologia.gr

Το άρθρο υπογράφει ο Χ. Κυράτσας

Χειρουργός Ουρολόγος-  Ανδρολόγος

Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών