Η μέση διάρκεια μιας επίσκεψης στον γιατρό είναι 19 λεπτά. Δεν είναι εύκολο για έναν άνδρα λοιπόν, να συζητήσει μέσα σε αυτό τον χρόνο τα πολύ προσωπικά του ζητήματα με έναν ειδικό που βλέπει μία με δύο φορές το χρόνο. Ενώ όμως μια τέτοια συζήτηση μπορεί να εγείρει αισθήματα ντροπής και αμηχανίας στον άνδρα, μπορεί επίσης να είναι σωτήρια για τη σεξουαλική του ζωή, αλλά και για την υγεία του γενικότερα. Παρακάτω αναφέρονται τρία πολύ σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία και είναι απαραίτητο κάθε άνδρας να τα συζητήσει με τον γιατρό του.

Χαμηλή τεστοστερόνη: Περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες έχει χαμηλή τεστοστερόνη, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να είναι αιτία κόπωσης και μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς επίσης και να εμποδίζει τη μυϊκή ανάπτυξη. Αν ένας άνδρας έχει κάποιο από τα συμπτώματα αυτά, ο γιατρός του μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων της τεστοστερόνης.

Η σύγχρονη έρευνα αναδεικνύει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τις ώρες του ύπνου και τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, έδειξε πως η μείωση του ύπνου από τις 8 ώρες στις 5 σχετίστηκε με 15% μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ): Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν ένας άνδρας νομίζει ότι έχει ΣΔ, το πιο πιθανό είναι ότι όντως έχει. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 1000 άνδρες, βρέθηκε ότι οι 9 στους 10 που δεν ήταν σίγουροι, είχαν τελικά κάποιο βαθμό ΣΔ. Τα συμπτώματα της ΣΔ είναι η δυσκολία στην επίτευξη μιας σκληρής στύσης, καθώς επίσης συχνά και η απώλεια της σκληρότητας μετά τη στύση.

Το στρες, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ΣΔ. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ωστόσο συνιστούν το βασικό παράγοντα κινδύνου. Τα γνωστά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ αποκαθιστούν προσωρινά τα προβλήματα της στύσης, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το υποκείμενο αίτιο, εάν αυτό είναι ένα καρδιαγγειακό νόσημα. Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που ασκούνται τακτικά μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ.

Προβλήματα στην ούρηση: Μικρές διαρροές μετά την ούρηση, μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα, μπορεί όμως να είναι και σημάδι προχωρημένου καρκίνου στον προστάτη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακριβές τεστ για τον προληπτικό έλεγχο του προστατικού καρκίνου. Η μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA) είναι το μόνο διαθέσιμό τεστ, αλλά δεν είναι ακριβές αφού εκτιμάται πως μόνο 1 στους 4 άνδρες με υψηλή τιμή PSA, έχει τελικά καρκίνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συχνή διεξαγωγή μη αναγκαίων βιοψιών, διαδικασιών δηλαδή επώδυνων, οι οποίες μάλιστα ενέχουν κι ένα μικρό κίνδυνο μόλυνσης.

Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, πολλοί γιατροί συστήνουν την εξέταση του PSA. Για την καλύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων μάλιστα προτείνουν μια πρώτη εξέταση στην ηλικία των 40, ως μέσο σύγκρισης. Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του σχετικά με την παραπάνω εξέταση και τα αποτελέσματα της.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του προστάτη είναι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα. Σε μια μελέτη στην Αυστραλία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2000 άνδρες, βρέθηκε πως οι άνδρες που είχαν εκσπερμάτιση τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά 34%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι στο σπερματικό υγρό συγκεντρώνονται καρκινογόνες ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται στον καπνό, οι οποίες απομακρύνονται με την εκσπερμάτιση.

Είναι πολύ σημαντικό από τη μία οι άνδρες να βρίσκουν το θάρρος να συζητούν τις ανησυχίες τους με τον ειδικό που εμπιστεύονται και από την άλλη οι ειδικοί να ενθαρρύνουν της συζήτηση αναφορικά με τη σεξουαλική υγεία.

Πηγή: msnbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr