Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, οι περισσότερες γυναίκες που προγραμμάτιζαν γυναικολογικό χειρουργείο για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που δε σχετίζονταν με καρκίνο, δεν ανησυχούσαν για την επίπτωση του χειρουργείου στην σεξουαλική τους ζωή.

Παρόλα αυτά ένα σημαντικό ποσοστό, το 37% , των γυναικών που είχαν προγραμματίσει ένα χειρουργείο στείρωσης, ανησυχούσε σχετικά με την επίπτωση του στην σεξουαλική επιθυμία, ακόμα και εάν το χειρουργείο αυτό δεν επηρέαζε τα επίπεδα των ορμονών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις γυναίκες όμως που θα έκαναν ένα χειρουργείο αφαίρεσης αναπαραγωγικών οργάνων, λιγότερο από το 15% εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το σεξ. Οι γυναίκες που κάνουν χειρουργείο αφαίρεσης ωοθηκών είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένη ερωτική επιθυμία και να απολαμβάνουν το σεξ λιγότερο μετά το χειρουργείο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάνουν χειρουργείο υστερεκτομής.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ειδικοί πρέπει να καθησυχάζουν τις γυναίκες που ανησυχούν, γιατί δεν είναι απαραίτητο ακόμα κι ένα χειρουργείο που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή. Το χειρουργείο αφαίρεσης ωοθηκών για παράδειγμα οδηγεί τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα να επιφέρει συμπτώματα όπως είναι οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, οι δυσκολίες στον ύπνο, η ευερεθιστότητα, η κολπική ξηρότητα, καθώς και η πιθανή μείωση της libido. Για όλα τα παραπάνω συμπτώματα όμως, υπάρχει σήμερα μια ποικιλία εναλλακτικών θεραπειών που στοχεύουν στην ορμονική υποκατάσταση.

Η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας όμως καθώς και η στείρωση δεν επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη μελέτη ολοκλήρωσαν 75 γυναίκες οι οποίες δε διέφεραν ως προς τα κοινωνικοδημογραφικά τους χαρακτηριστικά, πέρα από την ηλικία. Οι γυναίκες μάλιστα που έκαναν χειρουργεία στείρωσης ήταν νεότερες από αυτές που θα έκανα χειρουργείο αφαίρεσης των γεννητικών τους οργάνων, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία, ήταν οι γυναίκες που θα αφαιρούσαν τις ωοθήκες τους. Το ποσοστό των γυναικών που δήλωσε σεξουαλικά ενεργό βρέθηκε να κυμαίνεται από το 68% στο 74%.

Αν και οι γυναίκες δε ρωτήθηκαν συγκεκριμένα για τα συμπτώματα και τις καταστάσεις που τις οδήγησαν στο χειρουργείο, οι ερευνητές ανέφεραν πως τα περισσότερα χειρουργεία αφαίρεσης αναπαραγωγικών οργάνων έγιναν για την αντιμετώπιση ινομυωμάτων, αιμορραγίας και χρόνιου πόνου. Όλες οι γυναίκες απάντησαν σε 10 ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία.

Σε γενικές γραμμές το 10% των γυναικών που θα αφαιρούσαν τη μήτρα τους και το 13% αυτών που θα αφαιρούσαν τις ωοθήκες τους θεωρούσαν πως θα έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μετά του χειρουργείο, ενώ παράλληλα το 13% κάθε ομάδας θεωρούσε πως η διαδικασία αυτή θα επηρέαζε τη σχέση του με τη θηλυκότητα συνολικά. Για τους ερευνητές όμως, ήταν μεγάλη έκπληξη το μεγάλο ποσοστό των γυναικών που ανησυχούσε για τη σεξουαλική του ζωή μετά από ένα χειρουργείο που δε θα επηρέαζε τα επίπεδα των ορμονών, αυτό της στείρωσης. Δεν είναι λοιπόν ξεκάθαρο από πού πηγάζει ο φόβος αυτών των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες μάλιστα τονίζουν πως σε κάποιες περιπτώσεις η σεξουαλική ζωή βελτιώνεται ακόμα και μετά από χειρουργεία αφαίρεσης αναπαραγωγικών οργάνων, εξαιτίας της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που οδήγησαν στο χειρουργείο ευθύς εξαρχής. Οι ορμόνες σίγουρα επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία, αλλά ο βαθμός στον οποίο μια γυναίκα θα είναι σεξουαλικά ενεργή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Αν για παράδειγμα μια γυναίκα αιμορραγεί συνέχεια ή έχει έντονους πόνους κατά την σεξουαλική επαφή, είναι φυσιολογικό να αποφεύγει το σεξ. Στις περιπτώσεις αυτές το χειρουργείο μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική της ζωή, ακόμα και εάν επιφέρει μια ορμονική διαταραχή.

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες δεν επιθυμούσαν να συζητήσουν την επίπτωση του χειρουργείου στην ερωτική τους ζωή και η πλειονότητα των σχετικών συζητήσεων που έλαβαν χώρα, ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία του ιατρού.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι ειδικευόμενοι ιατροί θα πρέπει να εκπαιδεύονται από τα πρώτα χρόνια στην παροχή συμβουλευτικής στις ασθενείς αυτές, έτσι ώστε να δομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να συζητιούνται όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης