Οι γυναίκες ίσως δεν είναι οι μόνες που υποφέρουν από τις επιπτώσεις των αλλαγών στις ορμόνες. Κάποιοι ιατροί παρατηρούν ότι οι άρρενες ασθενείς τους αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που βιώνουν οι γυναίκες κατά την περιεμμηνοπαυσιακή τους περίοδο και την εμμηνόπαυση.

Η ιατρική κοινότητα στην παρούσα φάση συζητά εάν τελικά οι άνδρες περνούν μια καθορισμένη εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Οι ειδικοί μάλιστα λένε πως οι άρρενες ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με τεστοστερόνη αναφέρουν συχνά ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή στους άνδρες η κατάσταση που ονομάζεται εμμηνόπαυση δεν καθορίζεται ξεκάθαρα ως μια χρονική περίοδος, κάποιοι ιατροί αναφέρονται σε αυτή ως πρόβλημα πτώσης των επιπέδων των ανδρογόνων, ενώ ορισμένοι άλλοι μιλούν για χαμηλή τεστοστερόνη. Η παραγωγή της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά επίσης μειώνεται όταν συντρέχουν άλλες καταστάσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο διαβήτης. Παράλληλα, με τη μείωση της τεστοστερόνης κάποιοι άνδρες υποφέρουν από συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, κατάθλιψη και σεξουαλικά προβλήματα. Η σχέση των παραπάνω συμπτωμάτων με τη μειωμένη τεστοστερόνη, όμως, είναι ακόμα αμφιλεγόμενη.

Ενώ κατά τη γυναικεία εμμηνόπαυση η παραγωγή των ορμονών διακόπτεται εντελώς, η μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες είναι μια πιο αργή διαδικασία. Οι όρχεις σε αντίθεση με τις ωοθήκες μπορούν ακόμα να παράγουν τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα το υγιές αρσενικό να μπορεί να παράγει σπερματοζωάρια ακόμα και μετά τα 80 του χρόνια.

Μικρές αλλαγές ωστόσο στη λειτουργία των όρχεων μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα κάποιου νοσήματος στα 45-50, ενώ οι δραματικές αλλαγές ενδέχεται να ξεκινήσουν, σε κάποιους άνδρες, μετά την ηλικία των 70.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταλήξει στη διάγνωση της ανδρικής εμμηνόπαυσης ο ιατρός, θα διεξαγάγει μια φυσική εξέταση και θα ρωτήσει για τα συμπτώματα. Μπορεί μάλιστα να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο, προκειμένου να αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην κατάσταση. Θα ζητήσει επίσης μια σειρά εξετάσεων αίματος που μπορεί να περιλαμβάνουν τη μέτρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

Αν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά, η θεραπεία υποκατάστασης της εν λόγω ορμόνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως είναι η μειωμένη libido, η κατάθλιψη και η κόπωση. Ομοίως με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στις γυναίκες, η θεραπεία υποκατάστατης της τεστοστερόνης στους άνδρες έχει δυνητικούς κινδύνους και παρενέργειες, όπως είναι για παράδειγμα η επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη.

Είναι σημαντικό ο άνδρας να συζητήσει με τον ιατρό του σχετικά με τα συμπτώματα και τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Εκτός από την ορμονοθεραπεία, ο ιατρός μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως είναι η δίαιτα και η φυσική άσκηση, καθώς και να χορηγήσει άλλη φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι για παράδειγμα ένα αντικαταθλιπτικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ανδρικής εμμηνόπαυσης.

Πηγή: medicinenet

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης