Η συστροφή όρχεως συμβαίνει όταν ένας όρχις συστρέφεται γύρω από τον σπερματικό πόρο, ο οποίος παρέχει τη ροή αίματος στο όργανο, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αιμάτωσής του. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ξαφνικό και συχνά ισχυρό πόνο, καθώς και οίδημα στην περιοχή.

Η παρατεταμένη συστροφή όρχεως καταλήγει στη νέκρωση του οργάνου και του περιβάλλοντος ιστού και για αυτό τον λόγο απαιτείται η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης. Αν αντιμετωπιστεί μέσα σε μερικές ώρες, οι πιθανότητες να σωθεί ο όρχις είναι αυξημένες, ενώ, εάν η αναμονή για τη θεραπεία είναι μεγάλη, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μόνιμη βλάβη στον όρχι, καθώς και να επηρεαστεί η ικανότητα τεκνοποίησης. Εάν μάλιστα η κυκλοφορία του αίματος διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η βλάβη στον όρχι μπορεί να είναι τόσο σοβαρή, έτσι ώστε να είναι απαραίτητη η αφαίρεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συστροφή όρχεως μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στις ηλικίες από 10 μέχρι 25 ετών. Εκτιμάται μάλιστα πως το 65% των περιπτώσεων εμφανίζεται στους εφήβους από 12 έως 18 ετών. Έχει υπολογιστεί πως η κατάσταση συμβαίνει σε έναν στους 4.000 κάτω από την ηλικία των 25.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα μιας συστροφής όρχεως; Τα σημεία και τα συμπτώματα της συστροφής όρχεως περιλαμβάνουν:

• ξαφνικό και ισχυρό πόνο σε έναν όρχι
• οίδημα στην περιοχή του όσχεου, του δερματικού δηλαδή σάκου, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το πέος και περιλαμβάνει τους δύο όρχεις
• ναυτία
• έμετο
• αλλαγή της θέσης του όρχεως που έχει προσβληθεί, συνήθως πιο ψηλά από το φυσιολογικό και κάποιες φορές σε περίεργη γωνία
.

Ο ξαφνικός, οξύς πόνος στον όρχι καλεί για άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. Τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα μπορεί να προκληθούν κι από άλλες καταστάσεις και κάποιες φορές η διαφοροδιάγνωση είναι δύσκολη. Ο ιατρός κάποιες φορές θα πρέπει να προχωρήσει στη χειρουργική αντιμετώπιση, ακόμη κι αν η διάγνωση της συστροφής είναι αμφίβολη, έτσι ώστε να σωθεί ο όρχις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, είναι πιθανό ο οξύς πόνος στον όρχι να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία. Ακόμη όμως και η συστροφή όρχεως που υποχωρεί από μόνη της ίσως χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση, για να μη ξανασυμβεί.


Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση συστροφής όρχεως;

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της συστροφής όρχεως είναι:

• η ηλικιακή ομάδα 10-25 ετών

• προηγούμενη συστροφή που υποχώρησε χωρίς θεραπεία και δεν διορθώθηκε χειρουργικά το υποκείμενο πρόβλημα

• η χαμηλή θερμοκρασία και πιο συγκεκριμένα η απότομη μείωση της θερμοκρασίας που μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική σύσπαση του όσχεου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε συστροφή όρχεως. Για τον λόγο αυτό κάποιες φορές η κατάσταση αυτή αποκαλείται και «σύνδρομο του χειμώνα»

• Η δυσμορφία τύπου «πλήκτρου καμπάνας», στην οποία ο όρχις κρέμεται από τον σπερματικό πόρο σαν πλήκτρο καμπάνας.

Τι προκαλεί μια συστροφή όρχεως;

Έχει βρεθεί πως οι άνδρες που εμφανίζουν συστροφή όρχεως έχουν γενετική προδιάθεση, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση των όρχεων μέσα στο όσχεο. Η κληρονομούμενη αυτή κατάσταση συνήθως επηρεάζει και τους δύο όρχεις.

Στους άνδρες και στα αγόρια που έχουν αυτή την προδιάθεση, η συστροφή όρχεως μπορεί να συμβεί χωρίς να συντρέχει εμφανής εκλυτικός παράγοντας. Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας συστροφής όρχεως μπορεί να εμφανιστούν μετά από:

• έναν τραυματισμό στο όσχεο
• φυσική δραστηριότητα
• τον ύπνο

Ποιες είναι οι συνέπειες μιας συστροφής όρχεως;

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, εάν η ανάταξη του όρχεως καθυστερήσει σημαντικά, ο αποκλεισμός της αιμάτωσης του οργάνου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή και νέκρωση του όρχεως. Στην περίπτωση που ο όρχις έχει υποστεί σοβαρή βλάβη, θα πρέπει να αφαιρεθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η βλάβη ή η απώλεια ενός όρχεως μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός άνδρα να τεκνοποιήσει.

Διαβάστε αύριο τη συνέχεια.

Πηγή: Medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης