Οι ειδικοί στις ΗΠΑ, έπειτα από δημιουργικό διάλογο σχετικά με την ανδρική υγεία, κατέληξαν ότι κανένας άνδρας, σε καμία ηλικία, δεν θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη με την εξέταση του διάσημου πλέον προστατικού αντιγόνου (PSA).

Οι υπηρεσίες πρόληψης των ΗΠΑ δίνουν στο PSA βαθμό D αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του ως δείκτη πρόληψης του καρκίνου, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι ενός προληπτικού ελέγχου στον γενικό πληθυσμό με αυτόν τον δείκτη ξεπερνούν τα οφέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρα δεδομένα, ο αριθμός των ανδρών που αποφεύγουν τον θάνατο από καρκίνο του προστάτη εξαιτίας του τακτικού ελέγχου PSA είναι πράγματι πολύ μικρός.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνδρες που λαμβάνουν την τυπική ιατρική φροντίδα, αρχίζουν την εξέταση του PSA από την ηλικία των 50, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινούν σε μικρότερη ηλικία. Σύμφωνα με τους αριθμούς όμως, το όφελος από τον έλεγχο του PSA και την πρώιμη παρέμβαση εκτιμάται ότι αναλογεί στην αποφυγή ενός θανάτου από καρκίνο στον προστάτη για κάθε 1.000 άνδρες που υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο.

Η συγκεκριμένη εξέταση μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα του ασθενούς και από μόνη της δεν θέτει τη διάγνωση του καρκίνου. Ένα θετικό τεστ PSA, όπως και μια δακτυλική εξέταση ορθού με παθολογικά ευρήματα, δίνουν το έναυσμα για μια σειρά εξετάσεων, όπως είναι και η λήψη βιοψίας για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Στη συνέχεια αποφασίζεται η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργείο, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και ορμονική αποστέρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή συχνά τα αποτελέσματα της εξέτασης PSA είναι ψευδώς θετικά, ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη δοκιμασία δεν μπορεί να ανιχνεύσει πόσο επιθετικός μπορεί να είναι ένας καρκίνος, η τιμή του PSA δεν παρέχει αρκετές πληροφορίες σε ιατρούς και ασθενείς σχετικά με την αναγκαιότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Πολλοί άνδρες, λοιπόν, με θετικό αποτέλεσμα υποβάλλονται σε βιοψίες και, εφόσον βρεθεί καρκίνος, ξεκινούν θεραπεία.

Αυτή η πρακτική έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί άνδρες να εκτίθενται στη βλαπτική επίδραση των θεραπειών για την αντιμετώπιση ενός καρκίνου στον προστάτη που δεν θα έδινε ποτέ συμπτώματα και δεν θα ενοχλούσε τον ασθενή. Οι ειδικοί, λοιπόν, καταλήγουν πως ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη, που βασίζεται στην εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναγκαία θεραπεία ,καθώς και στις σχετιζόμενες συνέπειες.

Συχνές επιπλοκές της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, ακράτεια, ακόμα και θάνατο.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, που θεωρεί τη συγκεκριμένη απόφαση απαράδεκτη και προβάλλει ως βασικό επιχείρημα τα περιστατικά ασθενών που έχουν σωθεί από την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου έπειτα από ένα θετικό PSA. Είναι, άλλωστε, η μόνη διαθέσιμη εξέταση για την ανίχνευση ενός καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Αυτό που ίσως είναι σημαντικό να συγκρατήσει κανείς από την απόφαση των ειδικών στις ΗΠΑ είναι ότι η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου στον προστάτη και η επιθετική αντιμετώπισή του, όπου βρεθεί, δεν πρέπει να είναι μονόδρομος. Θα πρέπει πάντα να συνεκτιμάται η βλαπτική επίδραση των ιατρικών παρεμβάσεων.

Πηγή: msnbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης