Μία νέα μελέτη δείχνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, στη θεραπευτική προσέγγιση εγκεφαλικών όγκων, δύσκολα αντιμετωπίσιμων. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να ενισχύσει τη δράση του αντικαρκινικού φαρμάκου Herceptin (χερσεπτίνη) που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου καρκίνων. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντιμετώπισης των καρκίνων στον πνεύμονα ή τον μαστό, που έχουν δώσει μεταστάσεις στον εγκέφαλο.

Αν και οι καρκίνοι που ξεκινούν από τον εγκέφαλο είναι σχετικά σπάνιοι, εκτιμάται ότι περίπου 22.000 ασθενείς κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με πρωτογενή κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο. Ο αριθμός των ατόμων που αναπτύσσουν όγκους στον εγκέφαλο από καρκίνους που ξεκίνησαν σε άλλο όργανο είναι 10 φορές μεγαλύτερος. Ο καρκίνος στον πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, ενώ το 20% των πνευμονικών καρκίνων κάνει μεταστάσεις στον εγκέφαλο. Ο καρκίνος του μαστού και το μελάνωμα μπορεί επίσης να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο και όταν αυτό συμβεί, η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη και η πρόγνωση φτωχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμα κι αν ένας καρκίνος είναι ευαίσθητος σε ένα φάρμακο, πρέπει το φάρμακο αυτό να μπορεί να διαπεράσει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό, έτσι ώστε να θεραπεύσει μια μετάσταση στον εγκέφαλο. Ενώ η μητέρα φύση κατασκεύασε αυτό το εμπόδιο ώστε να προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επικίνδυνες ουσίες, στην προκειμένη περίπτωση το εμπόδιο πρέπει να προσπεραστεί, προκειμένου να δράσουν οι θεραπευτικές ουσίες.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας μελέτησε τον αιμοτοεγκεφαλικό φραγμό για δύο δεκαετίες περίπου. Η έρευνα που διεξήχθη από την ομάδα του στο παρελθόν βρήκε ότι η βαρδεναφίλη και η σιλδεναφίλη, οι αναστολείς του ενζύμου φωσφοδιεστεράση τύπου 5 (PDE5), μπορούν να αυξήσουν τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου που ονομάζεται δοξορουμπισίνη. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, δεν έχει σημασία η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, εάν αυτό δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως, όσο αναγκαία είναι η εύρεση νέων φαρμάκων που στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα, τόσο απαραίτητη είναι και η αναζήτηση τρόπων που θα διευκολύνουν τα φάρμακα αυτά να φτάσουν στους στόχους τους.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι αναστολείς της PDE5 μπορούν επίσης να αυξήσουν τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού για το μονοκλονικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού τη χερσεπτίνη. Η χερσεπτίνη είναι ένα μεγάλο μόριο που δεν μπορεί να διαπεράσει με ευκολία τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση των μεταστάσεων στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της βαρδεναφίλης στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο με ποντίκια και βρέθηκε ότι η παραπάνω ουσία διπλασιάζει τη χερσεπτίνη που φτάνει στις εγκεφαλικές μεταστάσεις. Παράλληλα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο συνδυασμός βαρδεναφίλης και χερσεπτίνης ενίσχυσε τη μέση επιβίωση κατά 20% σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο χερσεπτίνης.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και υποστηρίζουν πως, από τη στιγμή που αποδείχθηκε πως και μεγάλα μόρια μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ανοίγεται ο δρόμος να δοκιμαστούν και νέα φάρμακα.

Πηγή: Physorg

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης