Ο Ιός του AIDS + Οι παράγοντες κινδύνου = Περισσότεροι Καρκίνοι

Τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, χωρίς όμως ο κίνδυνος να οφείλεται μόνο στον ιό του AIDS. Στη μελέτη του Michael Silverberg συνέκριναν ιατρικά αρχεία περίπου 21.000 ανθρώπων που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV με εκείνα 215.000 ατόμων που δεν είχαν τον HIV, την περίοδο 1996-2008. Αυτά ήταν αρκετά στοιχεία για τον υπολογισμό του κινδύνου για 10 μορφές καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε, λοιπόν, ότι από τις 10 μορφές καρκίνου στις έξι τα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας ήταν σημαντικά αυξημένα σε ασθενείς που έπασχαν από HIV.

Πιο αναλυτικά, τα άτομα με HIV είχαν:

– 199 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σαρκώματος Kaposi (KS), μιας από τις νόσους που πρωτοσυνδέθηκε με το AIDS
– 15 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος non- Hodgkin (NHL), το οποίο έχει επίσης συνδεθεί με το AIDS
– 55 φορές υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πρωκτού
– 19 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος Hodgkin
– 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος
– 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χαμηλός αριθμός CD4 Τ-λεμφοκύτταρα είναι ένας δείκτης μειωμένης ανοσίας σε άτομα με HIV. Όσο μειωνόταν ο αριθμός των CD4, ο κίνδυνος για KS και NHL αυξήθηκε- κάτι που ήταν και αναμενόμενο, αλλά φάνηκε επίσης ότι, όσο μειωνόταν ο αριθμός των CD4, ο κίνδυνος και άλλων μορφών καρκίνων αυξήθηκε πάρα πολύ, όπως ο καρκίνος του πρωκτού, το Hodgkin λέμφωμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Τα άτομα με τον ιό HIV και με λιγότερα από 500 cells/uL CD4 είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και καρκίνου του ήπατος. Όσοι είχαν λιγότερα από 200 cells/uL CD4 είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα.

Οι 8 από τους 10 τύπους καρκίνου σχετίζονται με τον αριθμό CD4 Τ- λεμφοκυττάρων (όσο μικρότερος ήταν ο αριθμός CD4 Τ- λεμφοκυττάρων στα άτομα με HIV, τόσο υψηλότερα ήταν τα ποσοστά καρκίνου). Τα ευρήματα αυτά χρειάζονται επιβεβαίωση από άλλες μελέτες, ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος δεν έχει συνδεθεί με την ανοσοανεπάρκεια.

Ωστόσο, ο ιός του AIDS δεν είναι απόλυτα υπεύθυνος για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε άτομα με HIV. Ο πληθυσμός αυτός είχε επίσης υψηλότερα ποσοστά των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο, όπως η χρήση καπνού και το αλκοόλ.

Η μελέτη του Silverberg δεν είναι η πρώτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε άτομα με HIV, αλλά είναι η πρώτη που συγκρίνει τα άτομα με και χωρίς τον ιό HIV, ενώ λαμβάνει υπ’ όψιν και τους παράγοντες κινδύνου που δεν σχετίζονται με τον ιό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης