Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology δείχνει ότι η συστηματική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενδέχεται να προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Το ίδιο δεν φαίνεται ωστόσο να ισχύει για την ασπιρίνη.

Η δρ. Sarah Daugherty, επικεφαλής της μελέτης, ανέλυσε τα στατιστικά δεδομένα τριών προηγούμενων ερευνών σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Περίπου 2.500 από αυτούς εμφάνισαν μέσα σε μία επταετία καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Μεταξύ αυτών που δεν είχαν λάβει ποτέ τους αντιφλεγμονώδη, η επίπτωση του καρκίνου ήταν 0,54% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς που λάμβαναν συστηματικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (πλην της ασπιρίνης) ήταν 0,41%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η δρ. Daugherty σημειώνει ότι δεν μπορούμε ακόμη να συστήνουμε τη συστηματική χρήση αντιφλεγμονωδών σαν μέσο πρόληψης για τον καρκίνο, πριν γίνουν και άλλες μελέτες προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τον δρ. Daniel Djakiew, ερευνητή του Georgetown University Medical Center της Washington, πολλές μελέτες έχουν δείξει τελευταία ότι τα αντιφλεγμονώδη της κατηγορίας αυτής έχουν προστατευτική δράση εναντίον κάποιων μορφών καρκίνου. Φαίνεται ότι η δράση αυτή αφορά εκτός από τον καρκίνο της κύστεως και αυτόν του παχέος εντέρου αλλά και του προστάτη.

Ο δρ Djakiew πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι να εξηγήσουμε γιατί οι ασθενείς που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Ένας από αυτούς είναι ότι οι φλεγμονώδεις διεργασίες αυξάνουν τον κίνδυνο μεταλλάξεων του DNA, οι οποίες είναι αυτές που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου. Τα συγκεκριμένα φάρμακα εξ ορισμού περιορίζουν τη φλεγμονή και επομένως και τις πιθανότητες των μεταλλάξεων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο υπογράφει ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης