Σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα, δημοσιευμένη στο «British Journal of Urology», η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) σχετίζεται τόσο με τη βαρύτητα της οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνει ο άνδρας για άλλα νοσήματα όσο και με τον αριθμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διάφορα φάρμακα έχουν συσχετιστεί με τη ΣΔ, όπως είναι τα διάφορα αντιυπερτασικά και ψυχότροπα φάρμακα, αλλά λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τον ρόλο της πολυφαρμακευτικής αγωγής σαν αίτιο στη βαρύτητα της ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι οι μελετητές επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα ειδικών ερωτηματολογίων 37.712 ανδρών, ηλικίας 45-69 ετών. Οι διάφορες αγωγές των ανδρών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα καταγράφηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (είδος και αριθμός φαρμάκων). Από τους άνδρες που απάντησαν στα ερωτηματολόγια 10.717 (29%) ανέφεραν ΣΔ μέτριου και σοβαρού βαθμού. Στο σύνολο των 37.712 οι 21.586 (57%) λάμβαναν περισσότερα των 3 φαρμάκων ως καθημερινή αγωγή για διάφορα σύνορα νοσήματα.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, όσο αυξανόταν ο αριθμός των φαρμακευτικών αγωγών, τόσο αυξανόταν και ο επιπολασμός της ΣΔ. Άνδρες που λάμβαναν 0-2 φάρμακα είχαν 15.9% ΣΔ, αυτοί με 3-5 είχαν 19.7%, με 6-9 είχαν 25.5%, ενώ οι άνδρες με κατανάλωση πάνω των 10 διαφορετικών φαρμάκων ανέφεραν ΣΔ σε ποσοστό 30.9%.

Με στατιστική προσαρμογή της ηλικίας, φυλής, καπνίσματος, υπέρβασης, υπερλιπιδαιμίας, περιφερειακής αγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και του Δείκτη βάρους Σώματος, οι μελετητές απέδειξαν πως οι άνδρες με μέσο όρο φαρμάκων 10 και άνω παρουσίαζαν κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ κατά 1.65 φορές περισσότερο σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν κάτω των 3 φαρμάκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ακόμη και η δοσολογία συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων μπορεί να αλλάξει κάποια ποσοστά.

Σαν έρευνα παρουσιάζει κάποια «γκρίζα» σημεία, αναδεικνύει όμως μια καινούργια συσχέτιση των διαφόρων φαρμακευτικών αγωγών και τη συσσώρευση αυτών, με την εμφάνιση και τον βαθμό βαρύτητας της στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ αγγίζει και την επιτακτική ανάγκη να περιορίζονται οι φαρμακευτικές αγωγές στα απαραίτητα και μόνο φάρμακα με τη σωστή και στοχευμένη συνταγογράφηση των ιατρών.


Το άρθρο υπογράφει ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός,
Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης