Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική υγεία του ατόμου, είτε έχοντας άμεσες επιπτώσεις σε αυτήν μέσω της φαρμακευτικής αγωγής που χρήζουν ή ως συνέπεια του ίδιου του νοσήματος, είτε λόγω της αποτύπωσης των συνεπειών του νοσήματος στην εικόνα του πάσχοντα με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοεκτίμηση του και να επιβαρύνεται η ψυχική του κατάσταση σε τέτοιο βαθμό ώστε να πλήττεται μοιραία η σεξουαλική ορμή και η libido του.
Συμπτώματα των αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο πόνος και η αίσθηση κόπωσης μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί αν το άτομο δεν κοιμάται καλά, νιώθει συνεχώς κουρασμένο, ενώ ιδίως όταν παράλληλα βιώνει μείωση ή και απώλεια αισθητικότητας είναι αναμενόμενο να πληγεί η libido του, να εμφανίζει υποτονική ερωτική επιθυμία και η σεξουαλική του ζωή να περνά σε δεύτερη μοίρα.
Η σεξουαλική υγεία του ατόμου είναι σημαντική όπως σε κάθε άλλη περίπτωση αλλά θα μπορούσαμε ένα πούμε στη περίπτωση των αυτοάνοσων ακόμα περισσότερο. Εκτός από τα ερωτήματα σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την εξέλιξη της νόσου που μπορεί να έχει ο ασθενής, είναι αρκετές οι απορίες που έχει ως προς το πώς να χειριστεί ζητήματα που προκύπτουν στη καθημερινότητα και αφορούν στη σεξουαλική του ζωή, τη σχέση του, την εγγύτητα με το σύντροφο του, το φλερτ και τις καινούργιες γνωριμίες. Ποιες λοιπόν είναι οι συμβουλές μας;
«Το σεξ έχει γίνει δύσκολο»
Συζητήστε ανοιχτά με το σύντροφο σας για το πώς θα προστατέψετε τη σεξουαλική σας ζωή από την αυτοάνοση νόσο και συζητήστε για τρόπους που μπορείτε να βρέιτε ώστε τα πιθανά εμπόδια που δημιουργεί να μην ανακόπτουν τη σεξουαλική σας διάθεση. Θέματα όπως πότε κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθετε πιο άνετα, λιγότερο κουρασμένοι και περισσότερο ενεργητικοί. Θα μπορούσε αυτή να είναι μια καλή στιγμή για συνευρεθείτε ερωτικά με τον
σύντροφο σας. Αν πάλι τα συμπτώματα της νόσου σας έχουν καταβάλλει δεν είναι κακό να πείτε στο σύντροφο σας πως νιώθετε και να αναβάλλεται το σεξ που πιθανότατα και οι δύο προσδοκούσατε. Συχνά όταν υπάρχει μια αυτοάνοση κατάσταση υγείας ακόμα και τα πιο όμορφα ή καλά οργανωμένα σχέδια μπορεί να χρειαστεί να αναβληθούν, οπότε εκτός από καλή διάθεση χρειάζεται και αρκετή ευελιξία.
Και η άλλη πλευρά;
Οι σύντροφοι των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με κάποια αυτοάνοση νόσο συχνά μπορεί να νιώθουν ότι οι δικές τους ανάγκες δεν είναι προτεραιότητα και να πιστεύουν ότι παραμελούνται. Χρειάζεται λοιπόν να διαβεβαιωθούν από το σύντροφο τους ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Προσπαθήστε να μάθατε τι λείπει στο σύντροφο σας, τι είδους συναισθηματική κάλυψη χρειάζεται και τι θα τον ικανοποιούσε σεξουαλικά.
«Αν δεν έχω σχέση;»
Οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές ιδίως όταν υπάρχει μια ασθένεια…όλες οι σχέσεις και όχι μόνο οι ερωτικές. Στραφείτε στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον. Αν θέλετε να ξεκινήσετε να βγαίνετε ραντεβού επιδιώξτε γνωριμίες μέσα από το περιβάλλον σας.
«Πότε μιλάω για την ασθένεια μου;»
Όταν όμως ξεκινήσετε να φλερτάρετε και να βγαίνετε ραντεβού, θα αναρωτιέστε πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αναφερθείτε στην κατάσταση της υγείας σας. Το πρώτο ραντεβού είναι αρκετά αναγνωριστικό οπότε μια τέτοια πληροφορία θα ήταν υπερβολική και πρόωρη, ενώ μπορεί να τρομάξει και να απομακρύνει τον άλλο όπως εξάλλου κάθε σημαντική προσωπική πληροφορία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η μεγάλη αναμονή και η αναβλητικότητα θα βοηθήσει, ιδίως αν χρειαστεί να διακόψετε κάποια συνάντηση σας διότι έκανε την εμφάνιση του ένα από τα γνωστά σε εσάς αλλά παρεξηγήσιμα ή ανησυχητικά για τον άλλον συμπτώματα της ασθένειας σας.
Οπότε όταν νιώστε πια περισσότερο οικεία με τον άλλο μετά από μερικά ραντεβού και αφού νιώθετε ότι θέλετε να επενδύσετε στο άλλο άτομο χρόνο και συναισθήματα, αυτή η στιγμή είναι και η σωστότερη να το αναφέρετε.
Το σεξ αφορά στην ευχαρίστηση και την ικανοποίηση τη δική μας αλλά και του άλλου, που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, στάσεις ή πρακτικές πέραν αυτών που έχουμε συνηθίσει. Το σεξ δεν είναι μόνο η αμιγώς σεξουαλική πράξη αλλά και τα προκαταρκτικά παιχνίδια, τα χάδια, τα φιλιά και οι θωπείες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ερωτικά και συνάμα πιο άνετα. Στάσεις που μπορεί να είναι βοηθητικές ή πιο άνετες και ξεκούραστες μπορούν να είναι εξίσου ευχάριστες με αυτές που είχαμε συνηθίσει ή μάλιστα ακόμα περισσότερο. Διευκολύνοντας την ερωτική επαφή, μπαίνουμε στη διαδικασία να ανακαλύψουμε νέους τρόπους ικανοποίησης και να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα.
Επίσης το κατά πόσο απολαμβάνουμε την ερωτική μας ζωή έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό σας και με το βαθμό αυτοεκτίμησης σας.
Είναι σημαντικό να διαπαιδαγωγήσετε και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με την ασθένεια σας και πώς να τη διαχειρίζεστε από μια ψυχική σκοπιά μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Βοηθητική επίσης είναι και η συζήτηση με άτομα που έχουν την ίδια ασθένεια με εσάς
Είναι σημαντικό η ενασχόληση με την αντιμετώπιση της εκάστοτε αυτοάνοσης νόσου να μην αποκλείει τη φυσιολογική λειτουργία των άλλων παραμέτρων υγείας του ανθρώπου όπως είναι η σεξουαλική του υγεία. Έχει ιδιαίτερη σημασία να μιλάτε στο γιατρό σας για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και την όποια ανησυχία σας για τη πορεία της σεξουαλικής σας ζωής.
Εξίσου σημαντικό είναι και οι θεράποντες ιατροί να ενημερώνουν τον ασθενή για τις ενδεχόμενες προεκτάσεις που μπορεί να έχει η νόσος και η φαρμακευτική αγωγή που προτείνεται για αυτήν, όπως επίσης να ζητούν από τον ασθενή τη δική του εκτίμηση και αξιολόγηση σχετικά με τα συμπτώματα και τις αλλαγές που μπορεί να ο ίδιος να παρατηρεί.
Μια αυτοάνοση νόσος δεν σημαίνει αποκλεισμός από το σεξ και τη ζωή. Τουναντίον το σεξ ως πράξη εκτόνωσης, ευχαρίστησης αλλά και εγγύτητας μπορεί να συνδράμει σε μεγάλο βαθμό θετικά στην πορεία της ασθένειας.
Το άρθρο υπογράφει η Ε. Ελευθερίου,
Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια
Σεξουαλικών Διαταραχών,
συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr