Προς Θεού, όχι! Εξήντα στους 100 συνάνθρωπους μας στη χώρα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Νούμερο που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Το 2030 θα διπλασιαστεί και ο αριθμός των ανδρών που πάσχουν από Στυτική Δυσλειτουργία. Μήπως Σακχαρώδης Διαβήτης = Στυτική Δυσλειτουργία;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια πραγματικότητα και έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο. Θα ήταν σουρεαλιστικό, αν η ημέρα αυτή δεν ήταν αφιερωμένη και στη αναζήτηση πρώιμων συμπτωμάτων ή καταστάσεων που να συνδέονται, προηγούνται ή δηλώνουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη, πριν αυτός γίνει αυτό που λέμε κλινικά αντιληπτός και πολύ πριν αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό ενός άνδρα.

Σε μια εποχή που η ιατρική κοινότητα αναζητεί πρώιμα προγνωστικά σημάδια για νοσήματα στα οποία αποδεδειγμένα η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει σημαντικά την πορεία τους, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η σύνδεση της εμφάνισης Στυτικής Δυσλειτουργίας, αρκετό καιρό πριν από την εμφάνιση Σακχ. Διαβήτη, αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό διαγνωστικό τεστ για το νόσημα αυτό.

Αναμφίβολα και τα δύο αυτά νοσήματα «μοιράζονται» αρκετά κοινά αίτια, τα οποία συνδέονται με την εμφάνισή τους. Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το μεταβολικό σύνδρομο και η αδυναμία ελέγχου των στρεσογόνων ερεθισμάτων αποτελούν κοινό παρανομαστή στην εμφάνιση τόσο του Σακχαρώδους Διαβήτη όσο και της Στυτικής Δυσλειτουργίας. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν πλέον αποδείξει την πρώιμη εμφάνιση Στυτικής Δυσλειτουργίας σε άνδρες που πάσχουν από υποκλινικό διαβήτη, από διαβήτη δηλαδή που δεν έχει αρχίσει ακόμα να δημιουργεί προβλήματα. Ενός διαβήτη που δεν έχει αρχίσει ακόμα να επηρεάζει, μάτια, νεφρά, αγγεία, και πέος βέβαια.

Η σχέση ΣΔ και ΣΔ αποτελεί μια σχέση πολυπαραγοντική. Αγγεία, νεύρα, ορμόνες και βέβαια ψυχολογία αποτελούν δομές και συμπεριφορές που επηρεάζονται. 1 στους 2 άνδρες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζει ήπια ή λιγότερο ήπια κατάθλιψη π.χ. Όχι παράλογα. Η ανακοίνωση ενός χρόνιου νοσήματος με όλο το ψυχολογικό βάρος που αυτό σημαίνει δεν μπορεί να μην επηρεάσει τον ψυχισμό ενός άνδρα, ψυχισμός που δεν μπορεί να μην επιδράσει και στη σεξουαλικότητά του ανεξάρτητα από αγγεία και νεύρα. Σεξουαλικότητα που επίσης είναι κάτι πολύ περισσότερο από αγγεία και νεύρα!

Αν η ιατρική έχει πλέον αποσαφηνίσει την οργανική σχέση μεταξύ ΣΔ και ΣΔ , η επιδημιολογία έχει πλέον αποδείξει το γεγονός ότι ΣΔ δεν σημαίνει αυτόματα ΣΔ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΝΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Είναι όμως πολύ πιθανό ένας άνδρας που πάσχει από αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία. Η μαγική λέξη είναι «αρρύθμιστος».

Είναι τελικά η αίσθηση παντοδυναμίας και αφθαρσίας που υπάρχει πίσω από το πέπλο της ματαίωσης και οδηγεί το άτομο στην άρνηση θεραπείας και απαραίτητης προσοχής ή μήπως οι «συνέπειες» έγιναν συνώνυμες του «αρρύθμιστου», με αποτέλεσμα ο άνδρας να καθοδηγήθηκε σε μια αναγκαστική επιλογή μεταξύ της υγείας του και του ανδρισμού του; Ίσως εδώ να δίνεται ένα πολύ δυνατό μήνυμα από τον ίδιο τον ασθενή σε ολόκληρη την ιατρική κοινότητα που αποτελεί μια αντίδραση σε έναν φόβο πραγματικού ευνουχισμού.

Το άρθρο υπογράφει ο Πέτρος Δρέττας, χειρουργός – ουρολόγος – ανδρολόγος συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr