Ο ρόλος της προλακτίνης (PRL) (η ορμόνη της υπόφυσης) στους άνδρες δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως.
Είναι γνωστό πως χαμηλά επίπεδα προλακτίνης στο αίμα ανδρών που πάσχουν σεξουαλική διαταραχή, σχετίζονται με ένα χειρότερο λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό προφίλ όπως και με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και αγγειακής αιτιολογίας Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ).

Μία πρόσφατη έρευνα έρχεται να μελετήσει την σχέση των επιπέδων προλακτίνης με την πιθανότητα εμφάνισης μεγάλων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άνδρες με αγγειακή ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελετήθηκαν ασθενείς χωρίς παθολογική υπερπρολακτιναιμία (τιμές μικρότερες από 735 mU/L ή 35 ng/mL) και ασθένειες της υπόφυσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ήταν χαμηλότερη σε εκείνους τους άνδρες που τα επίπεδα της προλακτίνης κυμαίνονταν στα υψηλότερα φυσιολογικά όρια (246-735 mU/L or 12-35 ng/mL) σε σύγκριση τους υπόλοιπους, ενώ συνάμα η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου μειώνονταν κατά 5% (1-9%; p = 0.03) για κάθε 10 mg/mL προσαύξησης των τιμών της προλακτίνης.

Αντιστρόφως, συγκρίνοντας τους άνδρες με υπερπρολακτιναιμία με τον πληθυσμό ελέγχου, δεν παρουσιάστηκε καμία σημαντικά στατιστική διάφορα στην πιθανότητα εμφάνισης μεγάλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η μελέτη λοιπόν της προλακτίνης στους άνδρες με αγγειακή ΣΔ, οι οποίοι ούτως ή άλλως ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων, παίζει σημαντικό και ανεξάρτητο προγνωστικό ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: urotoday


Το άρθρο υπογράφει ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης