Η συστροφή όρχεως είναι μια επείγουσα κατάσταση, η οποία δεν αφήνει πολύ χρόνο ούτε στον ασθενή ούτε στον ιατρό. Κατά την εξέταση ο ασθενής θα απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που θα βοηθήσουν τον ειδικό να επαληθεύσει τη διάγνωση της συστροφής ή να στραφεί κάπου αλλού.

Εξετάζονται το όσχεο, οι όρχεις, το υπογάστριο και η βουβωνική χώρα, καθώς και η λειτουργία των αντανακλαστικών με τον ερεθισμό του έσω μηρού. Σε φυσιολογικές συνθήκες ο όρχις θα έπρεπε να συσπαστεί αντανακλαστικά, όταν υπάρχει συστροφή όρχεως όμως, το αντανακλαστικό αυτό συνήθως δεν λειτουργεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οξύς πόνος, η ναυτία, το αίσθημα ζάλης είναι συνήθως παρόντα όταν υπάρχει συστροφή όρχεως. Αν η διάγνωση είναι αμφίβολη, είναι απαραίτητη η άμεση ουρολογική παρέμβαση, γιατί είναι πιθανόν να απειλείται η βιωσιμότητα του όρχεως.

Συχνά αρκεί η φυσική εξέταση για να τεθεί η διάγνωση της συστροφής όρχεως. Κάποιες φορές όμως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή κάποιων επιπλέον εξετάσεων για την αναγνώριση άλλων πιθανών αιτιών που εξηγούν τα συμπτώματα.

Αυτές είναι:

• εξετάσεις αίματος και ούρων, για τον έλεγχο υποκείμενης λοίμωξης
• υπερηχογράφημα όσχεου-όρχεων, για τον έλεγχο της αιματικής ροής στην περιοχή
• σπινθηρογράφημα με τεχνήτιο, για τον ακριβή προσδιορισμό των περιοχών εκείνων στους όρχεις που λαμβάνουν περιορισμένη αιμάτωση
• χειρουργείο, ακόμα και στην περίπτωση που η διάγνωση είναι αμφίβολη, αν δεν υπάρχει χρόνος για άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, ο ιατρός θα προχωρήσει άμεσα σε χειρουργείο προκειμένου να προσπαθήσει να σώσει τον όρχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεραπευτική αντιμετώπιση και πρόληψη της συστροφής όρχεως

Για την ανάταξη του όρχεως είναι απαραίτητο το χειρουργείο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιχειρηθεί η μηχανική ανάταξη του όρχεως, αλλά ακόμα και τότε το χειρουργείο που θα διορθώσει την προσάρτηση του όρχεως στο όσχεο χρειάζεται, έτσι ώστε η συστροφή να μην ξανασυμβεί. Αν η συστροφή συμβεί κατά την ενδομήτριο ζωή, μπορεί η χειρουργική αντιμετώπιση να μην είναι εφικτή.

Το χειρουργείο για την αντιμετώπιση της συστροφής όρχεως είναι σε γενικές γραμμές απλό κι ελάχιστα παρεμβατικό, χωρίς επιπλοκές. Γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται η νοσηλεία του ασθενούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μια τομή στο όσχεο, επαναφέρει τον σπερματικό πόρο και διορθώνει την προσάρτηση του ενός ή και των δύο όρχεων στο όσχεο, περιορίζοντας την κινητικότητά τους. Όσο πιο σύντομα γίνει η ανάταξη, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να σωθεί ο όρχις. Αν η ανάταξη γίνει μέσα στις πρώτες 6 ώρες από την εμφάνιση της συστροφής, στο 90% των περιπτώσεων, ο όρχις θα σωθεί. Το ποσοστό αυτό γίνεται 50%, αν η ανάταξη του όρχεως γίνει έπειτα από 12 ώρες και αγγίζει μόλις το 10% αν γίνει ύστερα από 24 ώρες παρατεταμένης συστροφής.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, καθώς και τη σεξουαλική επαφή για κάποιες εβδομάδες.

Ο μόνος τρόπος να προληφθεί η συστροφή όρχεως είναι το χειρουργείο διόρθωσης της προσάρτησης των όρχεων στο όσχεο, στην περίπτωση που υπάρχει το κληρονομούμενο χαρακτηριστικό της ελεύθερης κίνησης των όρχεων στο όσχεο.

Πηγή : Medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου
www.andrologia.gr

Διαβάστε επίσης: SEXUALITY: Τι είναι η συστροφή όρχεως και πώς προκαλείται; Μέρος 1ο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης