ΣΙΚΑΓΟ ΡΟΙΤΕΡ
 

Νέες οδηγίες από την αμερικανική αντικαρκινική εταιρία επισημαίνουν στους γιατρούς να βεβαιώνονται ότι οι ασθενείς τους έχουν κατανοήσει πλήρως τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα από την εξέταση του προστατικού αντιγόνου (εξέταση αίματος για έλεγχο του καρκίνου του προστάτη).

Οι ανανεωμένες αυτές οδηγίες αντανακλούν την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το τοπίο της διάγνωσης μέσω του προστατικού αντιγόνου γιατί δυο πρόσφατες μεγάλες μελέτες του προηγούμενου χρόνου κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα στο αν η εξέταση αυτή τελικά σώζει ζωές , όπως επικρατούσε μέχρι σήμερα στις αντιλήψεις των γιατρών.

Τα νέα αυτά συμπεράσματα των μελετών , καταλήγουν πως η διερεύνηση του ειδικού αυτού καρκινικού δείκτη πρέπει να συναποφασίζεται από ασθενή και γιατρό γιατί δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο πως ο ασθενής κερδίζει από τις έγκαιρες διαγνώσεις ενώ υπάρχει υποψία πως ίσως να χάνει και πολλά.

Ο προστατικός καρκίνος σκοτώνει διεθνώς 254.000 άνδρες το χρόνο και είναι δεύτερος πιο θανατηφόρος όγκος αμέσως μετά το πνευμονικό καρκίνο.

Οι γιατροί μέχρι σήμερα συνέστηναν το προστατικό αντιγόνο σαν ρουτίνα έλεγχου γιατί πίστευαν πως η έγκαιρη διάγνωση του και η επιθετική θεραπεία του , ίσως είναι η καλύτερη λύση όπως επικρατούσε γενικά για όλους τους καρκίνους ( πρώιμη διάγνωση=πρώιμη θεραπεία= θεραπεία).

Μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του αντικαρκινικού εθνικού ινστιτούτου της Αμερικής έδειξε πως με το τεστ ρουτίνας του προστατικού αντιγόνου διαγνώστηκαν ένα εκατομμύριο άνδρες με καρκίνο που δεν θα έδινε κανένα σύμπτωμα αλλά και δε θα ήταν επικίνδυνος για τη ζωή τους.

Οι αντικαρκινικές θεραπείες του προστάτη όπως Ριζική Προστατεκτομή, και η ακτινοβολία προκαλούν στο ένα τρίτο των ασθενών ακράτεια ούρων ανικανότητα όπως και μετακτινική εντερίτιδα.

Οι επιπλοκές αυτές είναι δραματικές για το υπόλοιπο της ζωής τους και αφορούν ένα καρκίνο που αν δεν το θεράπευες, αφενός δεν θα πέθαινες από αυτόν ,αλλά και θα γλίτωνες και από τις επιπλοκές που συνοδεύουν τις θεραπείες του.

Αυτές τις δυο εκδοχές οι γιατροί θα πρέπει να τις ξεκαθαρίζουν στο μυαλό των ασθενών πριν απο τη λήψη αίματος για έλεγχο του προστάτη.

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Άνδρες ηλικίας 50 ετών με πιθανότητα καρκίνου να ενημερώνονται για τους κινδύνους της διάγνωσης από το προστατικό αντιγόνο πριν αποφασίσουν οι ίδιοι ότι το θέλουν, να μην γίνεται δηλαδή μόνο με επιβολή του από το γιατρό.

2. Οι άνδρες με πατέρα και αδελφό που είχε καρκίνο του προστάτη να ενημερώνονται από την ηλικία των 45.

3. Άνδρες που είχαν στην οικογένεια τους μέλη με καρκίνο πριν τα 65 έτη να ενημερώνονται στην ηλικία των 40.

4. Οι γιατροί να χρησιμοποιούν τα ειδικά φυλλάδια ενημέρωσης για τα συν και τα πλην της διάγνωσης του καρκίνου που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν την απόφαση των ασθενών να παίρνουν ψύχραιμες αποφάσεις.

5. Ο στόχος των οδηγιών είναι κυρίως να διδαχτούν οι γιατροί να παρουσιάζουν με ψυχραιμία στους ασθενείς τους τις εναλλακτικές λύσεις που θα οδηγούν τους ασθενείς σε μια επίσης πιο ψύχραιμη και λογική απόφαση για τη διάγνωση και θεραπεία που θέλουν να ακολουθήσουν.

6. Είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες να κατανοήσουν ότι η πρώιμη διάγνωση ενός καρκίνου του προστάτη θα τους οδηγήσει σε επιθετικές λύσεις με επιπλοκές που δεν θα τις είχαν γιατί ίσως ποτέ ο καρκίνος αυτός δεν θα ήταν επικίνδυνος για τη ζωή τους ,αλλά θα ζούσαν χωρίς το βάρος της αγχωτικής αυτής διάγνωσης και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα πέθαιναν από άλλες αρρώστιες και όχι από τον ίδιο το καρκίνο τους.

7. Το δίλημμα δηλαδή να περάσω τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής μου ξέροντας ότι έχω καρκίνο, με τις αγωνίες αλλά και τις επιπλοκές της θεραπείας του ή να ζήσω χωρίς να το ξέρω αφού ο καρκίνος αυτός δεν θα απειλήσει ποτέ τη ζωή μου αν εγώ δεν τον έψαχνα.

Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως η φυσική εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη μέχρι δηλαδή να γίνει επιθετικός και επικίνδυνος , είναι ίσως 30-40 χρόνια απο το πρώιμο στάδιο διάγνωσης, είτε κάνει θεραπεία είτε δεν κάνει, άρα αξίζει το κόπο να πάρει τις αποφάσεις μόνος του και να μην επιβληθούν απο το γιατρό του.