Όταν οι πολλές επιλογές προκαλούν σύγχυση…

Σήμερα, οι γυναίκες έχουν πολλές εναλλακτικές αναφορικά με την αντισυλληπτική προστασία, οι οποίες είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και αξιόπιστες. Μπορούν να επιλέξουν μεθόδους που εφαρμόζονται κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, μία φορά κάθε τρεις μήνες, μία φορά κάθε τρία χρόνια, ακόμα και μία φορά ανά δεκαετία.

Παρ’ όλα αυτά, οι μισές εγκυμοσύνες στις ΗΠΑ είναι μη προγραμματισμένες και οι ειδικοί αναφέρουν ως σημαντικό λόγο τη σχετική σύγχυση και αβεβαιότητα, παρά την πληθώρα των επιλογών. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης φαίνεται πως παραμένουν ένα θολό τοπίο για τη συντριπτική πλειονότητα της σεξουαλικά ενεργής, νέας γενιάς.

Πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα υπέθεσε πως οι νέοι σήμερα δεν γνωρίζουν αρκετά, έτσι ώστε να κάνουν μια λογική επιλογή. Πράγματι, το 42% των ανύπαντρων νέων ηλικίας 18-29 ετών δήλωσε ότι γνώριζε λίγα σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια, ενώ τα 2/3 του δείγματος γνώριζαν λίγα για τις ακόμα πιο αποτελεσματικές μεθόδους μακράς διαρκείας. Το 1/3, μάλιστα, πιστεύει πως υπάρχει μια μέθοδος που καλύπτει τις ανάγκες του, την οποία όμως δεν γνωρίζει.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι τα ερωτήματα των νέων ήταν πολλά, όταν μπόρεσαν να τα εκφράσουν διαδικτυακά και υπό την προστασία της ανωνυμίας. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με το κόστος των μεθόδων, τον τρόπο εφαρμογής, τις παρενέργειες, τα ποσοστά επιτυχίας, την επίπτωση στη σεξουαλική ευχαρίστηση κ.λπ..

Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι το 50% των κοριτσιών είναι σεξουαλικά ενεργό από την ηλικία των 17 και ότι η εμμηνόπαυση έρχεται γύρω στα 50, η μέση γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιεί μια μέθοδο αντισύλληψης για αρκετές δεκαετίες, αν θέλει να αποφύγει μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Η σωστή επιλογή μεθόδου στα 20, όμως, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στην ηλικία των 35 ή των 40.

Σήμερα, στις ΗΠΑ η πιο διαδομένη μέθοδος αντισύλληψης είναι η στειροποίηση που επιτυγχάνεται με τη βασεκτομή στους άνδρες και την περίδεση σαλπίγγων στις γυναίκες.

Αναφορικά με τις αναστρέψιμες μεθόδους, επικρατέστερο είναι το χάπι, το οποίο είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται σωστά, χωρίς να παραλείπονται οι δόσεις του. Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να αποδώσει και περαιτέρω οφέλη, όπως είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ωοθηκικού καρκίνου, η βελτίωση των πόνων περιόδου και η υποχώρηση της ακμής.

Πρόσφατα, όμως, ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων, υποστηρίζοντας ότι τα αντισυλληπτικά χάπια νέας γενιάς είναι πιο επικίνδυνα από τα παλαιότερα και φθηνότερα αναφορικά με τον σχηματισμό θρόμβων, σύστησε την καταγραφή της σχετικής προειδοποίησης σε εμφανή ετικέτα. Εκτιμάται, μάλιστα πως τα νέα αυτά χάπια ευθύνονται για 10 περιστατικά θρόμβωσης ανά 10.000 γυναίκες. Η αντίστοιχη αναλογία για τα παλαιότερα χάπια είναι 6 περιστατικά θρόμβωσης ανά 10.000 γυναίκες.

Ο οργανισμός επεσήμανε ότι και τα αυτοκόλλητα επιθέματα αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, αλλά ωστόσο τα θεωρούν μια καλή εναλλακτική για τις γυναίκες που δυσκολεύονται με την καθημερινή λήψη του χαπιού. Τονίζεται, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβου από μια εγκυμοσύνη είναι σημαντικά μεγαλύτερος (20/10.000) σε σύγκριση με τον κίνδυνο θρόμβωσης που συνδέεται με την αντισύλληψη.

Ως προς την αξιοπιστία, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι τα δύο αντισυλληπτικά μέσα μακράς διαρκείας, τα οποία πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν. Αυτά είναι το ενδομήτριο διάφραγμα και το ορμονικό εμφύτευμα, που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του βραχίονα. Με το εμφύτευμα η αντισυλληπτική προστασία διαρκεί τρία χρόνια και με το διάφραγμα από 5 έως 10, ανάλογα με τον τύπο. Σε περίπτωση που η γυναίκα αλλάξει γνώμη, ο ιατρός μπορεί να το αφαιρέσει ανά πάσα στιγμή.

Σήμερα δεν ισχύει σε καμία περίπτωση η πεπαλαιωμένη πεποίθηση ότι το διάφραγμα δεν είναι κατάλληλο για τις νέες γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Είναι πιθανώς κατάλοιπο του φόβου που επικρατούσε στη δεκαετία του ‘70, ότι το διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις. Οι ειδικοί σήμερα τονίζουν ότι τα διαφράγματα είναι πολύ ασφαλή. Το μόνο μειονέκτημά του είναι το κόστος του, στην περίπτωση που η ασφάλεια της γυναίκας δεν το καλύπτει.

Το διάφραγμα και το εμφύτευμα φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, να είναι τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά μέσα για την αποφυγή των μη προγραμματισμένων κυήσεων.

Πηγή: msnbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr