Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού δισκίου, μετά την επιτυχία μελετών που διεξήχθησαν σε ποντίκια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει για τους άνδρες ένα αντίστοιχο αντισυλληπτικό μέσο, όπως είναι το χάπι για τις γυναίκες, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες.

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Cell» αναδεικνύει τη δράση ενός φαρμάκου που μπορεί να στερήσει από τους ποντικούς προσωρινά την αναπαραγωγική τους ικανότητα, χωρίς όμως να μειώσει τη σεξουαλική τους ορμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, πρέπει όμως το φάρμακο να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Η έλλειψη του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού είναι πιθανό να έχει συμβάλει στον αυξημένο αριθμό των μη προγραμματισμένων κυήσεων. Μία από τις προκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που να μπορεί, μέσω του αίματος, να φτάσει στους όρχεις.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης δοκίμασαν ένα φάρμακο που ονομάζεται JQ1 και το οποίο στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στους όρχεις και είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι όρχεις των ποντικιών που έλαβαν το φάρμακο συρρικνώθηκαν, καθώς επίσης παρήγαγαν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και με λιγότερη κινητικότητα. Κάποια ζώα έγιναν στείρα, αλλά μετά το πέρας της αγωγής μπορούσαν και πάλι να τεκνοποιήσουν. Ένας από τους συγγραφείς επισημαίνει πως η υπό εξέταση ουσία φαίνεται να παράγει μια γρήγορη και αναστρέψιμη μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη μιας αναστρέψιμης αντισυλληπτικής μεθόδου για τον άνδρα, η οποία απλώς λαμβάνεται από το στόμα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να εντοπίσουν την ίδια πρωτεΐνη και στους άνδρες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διεξαγάγουν νέες μελέτες ,για να εξετάσουν εάν το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές στους ανθρώπους.

Αν και πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ως προς την ανάγκη ανάπτυξης του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές σήμερα επιχειρούν να σταματήσουν την παραγωγή σπέρματος με τη βοήθεια της ορμόνης τεστοστερόνης, χρησιμοποιώντας εγχύσεις ή εμφυτεύματα. Οι μέθοδοι αυτές μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αλλά δε χρησιμοποιούνται τακτικά, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που δεν σχετίζεται με ορμόνες.

Η μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στο μηχανισμό παραγωγής σπέρματος των ποντικιών και σε αυτό των ανθρώπων, αυξάνει τη πιθανότητα μια παραλλαγή του IQ1 να αποτελέσει το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό.

Πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντική μελέτη που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιστημονικές και κοινωνικές συνέπειες. Οι επιστήμονες όμως τονίζουν ότι, αν και η ανάγκη για νέα αντισυλληπτικά μέτρα είναι επείγουσα, ο δρόμος ανάμεσα στη δημοσίευση αυτή και την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος προβλέπεται μάλλον μακρύς.

Πηγή: bbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης