Μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό αναφέρει πως η δραστική ουσία της θεραπείας για την τριχόπτωση στους άνδρες, η φιναστερίδη, μπορεί να έχει ως παρενέργεια τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία μάλιστα δεν αποχωρεί μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Στη μελέτη, που έλαβε χώρα σε πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, συμμετείχαν 54 ενήλικες άνδρες με μέση ηλικία τα 31 έτη, οι οποίοι υπέφεραν για τρεις ή περισσότερους μήνες από παρενέργειες της φιναστερίδης, που επηρέαζαν τη σεξουαλική τους υγεία. Οι παρενέργειες που διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες χαρακτηρίζονται ως επίμονες.

Στο ξεκίνημα της μελέτης, όλοι οι άνδρες ήταν υγιείς και δεν είχαν κανένα πρόβλημα στη σεξουαλική τους λειτουργία. Δεν αντιμετώπιζαν κάποια ιατρική ή ψυχιατρική κατάσταση και δεν είχαν λάβει κάποια άλλη αγωγή, πριν από τη συγκεκριμένη, για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Η παρακολούθηση είχε για όλους διάρκεια 14 μηνών.

Το 96% αυτών που επανεξετάστηκαν είχε ακόμα επίμονες παρενέργειες που έπλητταν τη σεξουαλική λειτουργία και περιελάμβαναν αλλαγές στην αισθητικότητα της γενετήσιας περιοχής και την ποιότητα της εκσπερμάτισης. Βρέθηκε, μάλιστα, ότι το 89% των 54 ανδρών πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια της στυτικής δυσλειτουργίας σύμφωνα με το εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο ASEX (Arizona Sexual Experiences Scale), το οποίο αξιολογεί τη libido, τη διέγερση, τη στύση, την ικανότητα επίτευξης οργασμού καθώς και την ικανοποίηση από αυτόν.

Στους περισσότερους άνδρες που είχαν επίμονα συμπτώματα, η σεξουαλική δυσλειτουργία συνεχίστηκε για μήνες ή και χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας. Αν και αρκετές μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει τις δραματικές αλλαγές που προκαλούν οι αναστολείς της 5 α ρεντουκτάσης στη στυτική λειτουργία, η επίμονη φύση των αλλαγών αυτών συνιστά ένα νέο, ενεργό ερευνητικό πεδίο.

Η φιναστερίδη είναι ένας συνθετικός αναστολέας της 5 α ρεντουκτάσης, του ενζύμου δηλαδή που μετατρέπει τη τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη. Η ουσία αυτή έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας ανδρικού τύπου και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Στην αλωπεκία ανδρικού τύπου η τριχόπτωση ξεκινά πάνω από τους κροτάφους και η λέπτυνση των τριχών είναι προοδευτική στην κορυφή του κεφαλιού. Στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη υπάρχει μια αύξηση στο μέγεθος του αδένα.

Οι αναφερόμενες παρενέργειες από τη λήψη της φιναστερίδης περιλαμβάνουν, εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, τις διαταραχές της εκσπερμάτισης, μικρότερο όγκο εκσπερμάτισης, διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία, πόνο στους όρχεις, γυναικομαστία και κατάθλιψη.

Παράλληλα, οργανισμός έγκρισης φαρμάκων προσέθεσε μια προειδοποίηση ότι η εν λόγω ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προστατικού καρκίνου, χωρίς όμως να έχει τεκμηριωθεί μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στη λήψη της ουσίας και τον κίνδυνο του καρκίνου στον προστάτη.

Κάποιες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι η φιναστερίδη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης και την αύξηση των καλοηθών όγκων του προστάτη, ενώ μια μελέτη του 2008 βρήκε ότι η ουσία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του προστατικού καρκίνου, χωρίς να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης επιθετικών όγκων. Οι ειδικοί ωστόσο πιστεύουν πως είναι πιθανό η λήψη της να εμποδίσει την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη.

Τέλος, μια μελέτη του 2010 αναδεικνύει μια συσχέτιση της αγωγής με φιναστερίδη με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον ανδρικό μαστό.

Τόσο οι ειδικοί που συνταγογραφούν την αγωγή όσο και οι άνδρες που τη λαμβάνουν είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα ευρήματα των σχετικών μελετών.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr