Η χρήση κρουστικών κυμμάτων μπορεί να βοηθήσει άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία που ανταποκρίνονται σε αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE-5) σύφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο 26ο Ετήσιο Ευρωπαικό Ουρολογικό Συνέδριο.

Ο Yoram Vardi, επικαφαλής της έρευνας, επισημαίνει ότι: η προηγούμενη τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, έδειξε ότι η χαμηλής έντασης θεραπεία κρουστικών κυμάτων μπορεί να βοηθήσει άνδρες που ανταποκρίνονται στις PDE-5 θεραπείες, και τα νέα δεδομένα μας δείχνουν ότι η θεραπεία είναι επίσης ευεργετική όταν χορηγείται σε nonresponders με σοβαρή Στυτική Δυσλειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η θεραπεία ασκεί μια πραγματική φυσιολογική επίδραση στον στυτικό μηχανισμό όταν εφαρμόζεται απευθείας στο «στυτικό» ιστό, δηλαδή τα σηραγγώδη σώματα.

Ο Δρ Vardi αναφέρει αποτελέσματα σε 29 άνδρες με αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία που είχαν μια μέση αρχική τιμή του διεθνούς δείκτη της Στυτικής Λειτουργίας (IIEF-ED) 8,8 και βαθμολογία στην σκληρότητα του πέους κατά την στύση 2 ή χαμηλότερα. Η μέση ηλικία τους ήταν 62,8 χρόνια.

Στο τέλος της μελέτης, 21 ασθενείς (72,4%P <0.0001) πέτυχαν βαθμολογία σκληρότητας 3 ή υψηλότερα που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να επιτύχουν μια πλήρη κολπική διείσδυση. Η μέση τιμή στο IIEF σκορ των συμμετεχόντων αυξήθηκε σε 18,8 ± 1,1 (p <0,0001). Για τους 22 ασθενείς (75,9%), το IIEF σκορ τομέα αυξήθηκε κατά 5 ή περισσότερο, ενώ η μέση βελτίωση για το σύνολο των 30 ασθενών υπερέβη τους 10 βαθμούς. Η στυτική λειτουργία των 8 ασθενείς είχε ομαλοποιηθεί κατά τη δεύτερη επίσκεψη παρακολούθησης, και οι ασθενείς ήταν σε θέση να λειτουργήσουν σεξουαλικά χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Είναι σημαντικό, ότι οι 21 ασθενείς με διαβήτη σε αυτή τη σειρά είχαν σημαντική βελτίωση στην Στυτική τους Λειτουργία. «Αυτοί οι άνδρες είναι συνήθως πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν», σύμφωνά με τον Dr. Vardi. Η Θεραπεία κρουστικών κυμάτων για την στυτική δυσλειτουργία επιτρέπει δυνητικά σε ένα άτομο να επιστρέψει σε ένα πιο φυσιολογικό περιβάλλον, όπου δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή. Αν εξακολουθείσει μετά την θεραπεία να χρησιμοποιεί την φαρμακευτική αγωγή, θα εισπράξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με την προ θεραπείας ανταπόκριση. Πηγή: medscape

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το κείμενο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης