Ποια είναι η σχέση μεταξύ της κρυψορχίας, του καρκίνου όρχεων και της ανδρικής υπογονιμότητας;

Η αύξηση των υπογόνιμων ανδρών τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων σε πολλές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της European Science Foundation. Σήμερα, πάνω από το 10% των ζευγαριών δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, γεγονός που έχει αυξήσει και τις περιπτώσεις που τελικά εφαρμόζονται οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα περίπου ένας στους πέντε άνδρες 18 ως 25 ετών στην Ευρώπη έχει πτωχή ποιότητα σπέρματος, ενώ φαίνεται ότι και τα επίπεδα τεστοστερόνης των σημερινών ανδρών είναι χαμηλότερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η αύξηση της συχνότητας των περιστατικών καρκίνου των όρχεων και κρυψορχίας έχει συμβάλει στην αύξηση της ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς και οι δύο αυτές καταστάσεις επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος. Πιστεύεται ότι οι παθήσεις αυτές μπορεί να έχουν κοινές καταβολές, που αναζητούνται στην περίοδο της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Ο καθηγητής Niels Skakkebæk από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σχολιάζει ότι ακόμη και σήμερα ο ρόλος του άνδρα στα ζευγάρια με πρόβλημα τεκνοποίησης συχνά υποεκτιμάται. Το γεγονός δε ότι οι γυναίκες πλέον αποφασίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία να αποκτήσουν παιδιά, κάνει τη σύλληψη ακόμη πιο δύσκολη όταν η ποιότητα του σπέρματος είναι πτωχή. Το πτωχής ποιότητας σπέρμα κάνει ακόμη και την εξωσωματική γονιμοποίηση δυσκολότερη.

Σύμφωνα με τον κ. Skakkebæk η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μία κοινή στρατηγική προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα. Το γεγονός της απότομης αύξησης των περιστατικών ανδρικής υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι πιθανότατα τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τέτοιοι, για παράδειγμα, είναι η παχυσαρκία και το κάπνισμα, αν και η επίδρασή τους στο σπέρμα είναι μάλλον περιορισμένη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η έγκυος γυναίκα που καπνίζει μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα γονιμοποιητική ικανότητα του αγοριού που κυοφορεί.

Πηγή: medicalnewstoday

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης