Η λοίμωξη από τους ιούς των κονδυλωμάτων ενδέχεται να σχετίζεται με καρκίνο του δέρματος

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος κατά 1,5 φορά, και ο κίνδυνος αυτός φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό και το πλακώδες καρκίνωμα, των οποίων η συχνότητα εμφάνισης ολοένα και αυξάνεται, ενώ ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Φαίνεται όμως ότι και ο HPV παίζει ρόλο στην εμφάνιση των καρκινωμάτων αυτών. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού, και ορισμένοι από αυτούς παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πρωκτού και του πέους. Η έρευνα έχει αποκαλύψει τους βήτα-HPV σαν κύριους ενόχους για καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα μεταξύ ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.

Στην υπό συζήτηση μελέτη, συμπεριλήφθηκαν 2.336 κάτοικοι του New Hampshire των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων 663 με πλακώδες καρίνωμα του δέρματος, 898 με βασικοκυτταρικό και 805 υγιείς. Σε αυτούς μετρήθηκαν τα αντισώματα εναντίον του HPV. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς με πλακώδες καρκίνωμα είχαν σε μεγαλύτερη συχνότητα αντισώματα εναντίον των βήτα-HPV, σε σχέση με τους υγιείς, κάτι που ωστόσο δεν διαπιστώθηκε σε ασθενείς με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ασθενείς θετικοί για περισσότερους από έναν τύπους του HPV είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό πλακώδη καρκινώματα. Επίσης βρέθηκε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πλακώδη καρκινώματα του δέρματος που να σχετίζονται με λοίμωξη από τον HPV.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι στηριζόμενοι στα αποτελέσματα αυτά είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι προλαμβάνοντας τις μολύνσεις από τον HPV ή θεραπεύοντάς τον, μπορούμε να μειώσουμε την επίπτωση των καρκίνων του δέρματος στο γενικό πληθυσμό.


Πηγή: physorg

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης