Ο έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV-2) μπορεί να μεταδίδεται παρά την απουσία συμπτωμάτων

Άνδρες και γυναίκες με έρπητα των γεννητικών οργάνων μεταδίδουν τη νόσο, ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι ασθενείς που είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν τον μεταδίδουν σε ποσοστό που αγγίζει το 10%, μολύνοντας τους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 498 ενηλίκους οι οποίοι είχαν αντισώματα εναντίον του έρπητα των γεννητικών οργάνων, πράγμα που δείχνει ότι όλοι είχαν μολυνθεί, αν και ένας στους έξι δεν είχε ποτέ συμπτώματα. Οι ενήλικοι που συμμετείχαν έδωσαν επιχρίσματα από την περιοχή των γεννητικών οργάνων τους για ανάλυση. 20% των συμπτωματικών ασθενών είχε τον ιό στα επιχρίσματά του, ήταν δηλαδή μεταδοτικός, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ήταν 10%. Φαίνεται ότι ακόμη και σε απουσία συμπτωμάτων οι φορείς μπορούν να μεταδίδουν τον ιό και συνεπώς τα μέσα πρόληψης θα πρέπει να ισχύουν και για αυτούς.

Ασθενείς με έρπητα των γεννητικών οργάνων, εκτός από τα τοπικά συμπτώματα, αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV που προκαλεί το AIDS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ερπητοϊός μπορεί να μεταδίδεται και από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό, γεγονός που κάποιες φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 530.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον ερπητοϊό τύπου 2, ο οποίος προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Στις Η.Π.Α., η νόσος αφορά σε έναν στους έξι ενηλίκους. Αυτό τον κάνει μία από τις πιο κοινές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύονται στο «Journal of the American Medical Association». Ωστόσο, οι ασθενείς που έχουν εμφανή συμπτώματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με τη δρ Christine Johnston. Τα συνολικά επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι πλήρως γνωστά.

Οι περισσότεροι ασθενείς, όταν μεταδίδουν τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με την κα Johnston. Κατά τη γνώμη των συγγραφέων, τα δεδομένα αυτά ίσως αλλάξουν τις αντιλήψεις σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο για τις ερπητικές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που δεν συμφωνούν με τον προληπτικό έλεγχο, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη μείωση της συχνότητας της νόσου, ενώ επιπλέον αυξάνει την ανησυχία αυτών που υποβάλλονται προληπτικά σε εξετάσεις. Η διαφωνία σχετικά με το αν θα πρέπει όλοι να εξετάζονται προληπτικά εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς υπάρχει και το ζήτημα του υψηλού κόστους των απαιτούμενων εξετάσεων. Σήμερα η εξέταση για την ανίχνευση του ιού του έρπητα στις Η.Π.Α. κυμαίνεται από 10 ως 40 δολάρια.

Ο κος Patel από το Royal South Hants Hospital του Southampton επισημαίνει και αυτός ότι άνδρες και γυναίκες με έρπητα γεννητικών οργάνων θα πρέπει συνειδητά να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης, ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης εξακολουθεί να υπάρχει. Έχει φανεί ότι η χρήση προφυλακτικού, τα αντιικά φάρμακα και η ενημέρωση του σεξουαλικού συντρόφου μειώνουν την πιθανότητα ερπητικής λοίμωξης κατά 50%.

Πηγή: Reuters Health


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr