Ιταλοί ερευνητές ανέδειξαν πρόσφατα την πιθανότητα εμφάνισης υπογοναδισμού εξαιτίας της θεραπείας με στατίνες. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με την εκτίμηση των επιπέδων τεστοστερόνης σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που λαμβάνουν τη θεραπεία αυτή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της ελεύθερης τεστοστερόνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε άνδρες που λάμβαναν στατίνες σε σχέση με αυτούς που δεν λάμβαναν. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη θεραπεία βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένο όγκο όρχεων και περισσότερα συμπτώματα κλινικού υπογοναδισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δράση των στατινών βασίζεται στην αναστολή ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη σύνθεση χοληστερόλης. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να αναστέλλεται και η σύνθεση άλλων στεροειδών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Ωστόσο, η προσπάθεια προηγούμενων μελετών να διερευνήσουν την επίδραση της αναστολής της σύνθεσης της χοληστερόλης στην παραγωγή της τεστοστερόνης κατέληξε σε ανάμικτα και ασαφή αποτελέσματα.

Πρέπει να διευκρινιστεί πως η σχέση του υπογοναδισμού με τη λήψη στατινών μπορεί να οφείλεται στις διαφορές στο μεταβολικό προφίλ ανάμεσα στα άτομα που λαμβάνουν τα σκευάσματα αυτά και σε αυτά που δεν τα λαμβάνουν. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που παίρνουν στατίνες έχουν πιο συχνά μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, μεγαλύτερη ηλικία και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με αυτά που δεν τις λαμβάνουν.

Ένα από τα δυνατά σημεία της παρούσας μελέτης είναι ότι έλεγξε την επίδραση των παραπάνω παραγόντων. Κατάφερε, δηλαδή, να αναδείξει μια σχέση ανάμεσα στη χρήση στατινών και τον υπογοναδισμό, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: renalandurologynews


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης