Ερευνητές από την Ισπανία, την Ολλανδία και την Αργεντινή αποκαλύπτουν πως σε ένα εργασιακό περιβάλλον ο ενδοφυλικός ανταγωνισμός φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Φαίνεται ωστόσο ότι οι κοινωνικές δεξιότητες του αντιπάλου προάγουν τη ζήλεια και τον επαγγελματικό φθόνο εξίσου και στα δύο φύλα.

Οι ερευνητές λοιπόν ανέλυσαν τις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στον τρόπο με τον οποίο αισθανόντουσαν φθόνο και ζήλεια κατά την εκπόνηση της εργασίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες που εμπλέκονται περισσότερο στο ενδοφυλικό ανταγωνισμό αισθάνονται περισσότερη ζήλεια όταν ο αντίπαλος είναι πιο ελκυστικός και περισσότερο φθόνο όταν είναι πιο δυναμικός και ισχυρός. Στους άνδρες δεν μπόρεσαν αν έχουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, αφού ο ενδοφυλικός ανταγωνισμός δε βρέθηκε να σχετίζεται με χαρακτηριστικά του αντιπάλου που μπορούν να προκαλέσουν τη ζήλεια και το φθόνο.

Ο ενδοφυλικός ανταγωνισμός είναι η αντιπαλότητα με άλλα άτομα του ιδίου φύλου η οποία υποκινείται από την επιθυμία του ατόμου να αποκτήσει και να διατηρήσει την πρόσβαση του στο αντίθετο φύλο. Οι ερευνητές ανέλυσαν αυτόν τον τύπο της αντιπαλότητας με τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων τα οποία κατανεμήθηκαν σε 200 άτομα στα εργασιακά τους περιβάλλοντα.

Από τους 200 τελικά επέλεξαν τους 114, οι οποίοι και συνιστούν ένα επαρκές δείγμα για μια πιλοτική μελέτη σαν αυτή. Το 26% των συμμετεχόντων εργάζονταν στο τομέα της διοίκησης, το 21% στην παροχή υπηρεσιών, το 30% στην εκπαίδευση και το υπόλοιπο στον τομέα της υγείας και σε άλλα επαγγέλματα. Το δείγμα αποτελούταν από 50% άνδρες και 50% γυναίκες με μέση ηλικία υα 36 έτη και μέση διάρκεια προϋπηρεσίας τα 11 έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι ερευνητές διευκρίνισαν τη διαφορά των δύο συναισθημάτων, της ζήλειας και του φθόνου. Η ζήλεια σχετίζεται με την απειλή, ή με την αποτυχία μιας σχέσης εξαιτίας της διαμεσολάβησης ενός αντιπάλου κι ενέχει το στοιχείο της απώλειας, ή της απειλής της απώλειας ενός κεκτημένου.

Ο φθόνος είναι απάντηση στο γεγονός ότι ένα άλλο άτομο έχει πρόσβαση, ικανότητες και προτερήματα σχετικά με αυτό που το ίδιο το άτομο επιθυμεί. Ενέχει το στοιχείο της έλλειψης σε σύγκριση με το άτομο που φθονείται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης λοιπόν, ο ενδοφυλικός ανταγωνισμός προκαλεί περισσότερη ζήλεια και φθόνο στις γυναίκες. Οι κοινωνικές δεξιότητες του αντιπάλου ωστόσο προκαλούν αμφότερα τα συναισθήματα και στα δύο φύλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκοπός της μελέτης είναι να ξεκαθαρίσει το ρόλο που έχουν στο εργασιακό περιβάλλον συναισθήματα όπως είναι η ζήλεια και ο φθόνος. Τα συναισθήματα αυτά δεν έχουν εξεταστεί μέσα σε εργασιακό καθεστώς , είναι όμως γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν στρες και να επηρεάσουν την ποιότητα της εργασίας.

Το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι για να προληφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των συναισθημάτων αυτών θα έπρεπε να τροποποιηθούν παράγοντες που σχετίζονται με την αντίληψη της απειλής, την ενδεχόμενη απώλεια και τη σύγκριση με τους συναδέλφους.

Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου στο εργασιακό περιβάλλον και συμβάλει στην κατανόηση των συγκρούσεων και των προβλημάτων που ταλανίζουν τις εργασιακές σχέσεις.

Πηγή: health24

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης