Η διεθνής βιβλιογραφία δεν είναι επαρκής αναφορικά με τους παράγοντες που σχετίζονται με τη Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) σε άνδρες που κάνουν αιμοκάθαρση. Μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να καθορίσει τη συχνότητα της ΣΔ στους άνδρες αυτούς, καθώς και τους παράγοντες και τα κλινικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της. Η συγκεκριμένη μελέτη εκτός από πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, ο οποίος προσδίδει αξιοπιστία στα αποτελέσματα της, χρησιμοποίησε εξειδικευμένα εργαλεία για τη στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

Πρόκειται για μια επιδημιολογική μελέτη στην οποία συμμετείχαν, μέσω ενός δικτύου συνεργασίας, άνδρες που έκαναν αιμοκάθαρση από πολλά κράτη. Για την αξιολόγηση της Στυτικής Δυσλειτουργίας χρησιμοποιήθηκε ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Δυσλειτουργίας, ενώ για την εκτίμηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων χρησιμοποιήθηκε η Κλίμακα της Κατάθλιψης του Κέντρου Επιδημιολογικών Μελετών.

Οι 946 από τους 1611, το 59% δηλαδή του συνολικού δείγματος, παρέδωσε ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με τη Στυτική Δυσλειτουργία. Το 83% των ασθενών ανέφεραν ΣΔ και το 47% από αυτούς ανέφερε σοβαρή ΣΔ. Από το σύνολο των συμμετεχόντων που υπέφεραν από ΣΔ μόνο το 4% λάμβανε φάρμακα για την αντιμετώπιση της.

Παράλληλα τα καταθλιπτικά φαινόμενα βρέθηκε να έχουν τη πιο ισχυρή συσχέτιση με τη ΣΔ. Σημαντικές θετικές συσχετίσεις αναφέρθηκαν επίσης μεταξύ της ΣΔ και της ηλικίας, της ανεργίας, ή της συνταξιοδότησης, καθώς και της αύξησης βάρους μεταξύ δύο διαδοχικών συνεδριών αιμοκάθαρσης. Οι παντρεμένοι άνδρες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Αυτοί που βρέθηκε να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, ήταν οι ανύπαντροι και άνεργοι, ή συνταξιούχοι άνδρες, με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Στα συμπεράσματα τους οι ερευνητές παρατηρούν πως οι περισσότεροι άνδρες που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση και έχουν ΣΔ, δε λαμβάνουν καμία θεραπεία για τα προβλήματα στύσης. Δεδομένης της συχνότητας της ΣΔ στους ασθενείς αυτούς, καθώς και της σχετικής έλλειψης επαρκών δεδομένων για τη δράση των φαρμάκων, προτείνεται η διεξαγωγή μεγάλων κλινικών δοκιμών που θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα φαρμακολογικών και μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων, στην αντιμετώπιση τόσο της στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Πηγή: oxfordjournals

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr