Το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ο ενδεχόμενος κίνδυνος στον οποίο θέτει η ποδηλασία τη γυναικεία σεξουαλική υγεία.

Η αυξημένη χρονική διάρκεια πάνω στο κάθισμα του ποδηλάτου, η οποία έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ) στους άνδρες, μπορεί σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα να δημιουργήσει προβλήματα και στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες που ποδηλατούν συχνά ή παρακολουθούν μαθήματα spinning(ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο), γνωρίζουν το αίσθημα μουδιάσματος που προκύπτει μετά από κάποια ώρα πάνω στο κάθισμα ποδηλάτου.

Τα καθίσματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το βάρος του σώματος να στηρίζεται στην άκρη του καθίσματος πιέζοντας έτσι τα αγγεία και τα νεύρα της γενετήσιας περιοχής. Στους άνδρες ο σχεδιασμός αυτός εγείρει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, όπως έχουν δείξει μελέτες στις οποίες συμμετείχαν αστυνομικοί που έκαναν περιπολίες με ποδήλατο. Η σεξουαλική υγεία των γυναικών που ποδηλατούν συστηματικά όμως δεν έχει μελετηθεί ακόμα εκτενώς.

Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2006, ερευνητές του Yale βρήκαν ότι οι ποδηλάτριες είχαν μειωμένη αισθητικότητα στα γεννητικά τους όργανα, σε σύγκριση με τις γυναίκες δρομείς. Σαν αποτέλεσμα κάποιοι επιστήμονες πίστευαν πως οι ποδηλάτριες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων, όπως και οι ποδηλάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές του Yale προσπάθησαν να καθορίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τον πόνο και το μούδιασμα στις ποδηλάτριες. Στη μελέτη συμμετείχαν 48 γυναίκες οι οποίες ποδηλατούσαν τουλάχιστον 10 μίλια ανά εβδομάδα και κατά πλειοψηφία, πολύ περισσότερο. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φέρουν τα προσωπικά τους ποδήλατα στο εργαστήριο, όπου τα έκαναν προσωρινά στατικά. Οι γυναίκες αφού προσάρμοσαν κατά βούληση το κάθισμα και το τιμόνι άρχισαν να ποδηλατούν. Στο διάστημα αυτό μια ειδική συσκευή μετρούσε την αισθητικότητα του πυελικού εδάφους, ενώ ταυτόχρονα, οι γυναίκες ανέφεραν αν αισθάνονταν πόνο, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα.

Βρέθηκε τελικά ότι τη μεγαλύτερη σημασία την είχε η θέση του τιμονιού. Όσο πιο χαμηλά ήταν ρυθμισμένο το τιμόνι σε σχέση με τη σέλα του ποδηλάτου, τόσο περισσότερο έπρεπε η γυναίκα να σκύψει μπροστά αυξάνοντας την πίεση στην περιοχή αυτή του μαλακού ιστού που ονομάζεται περίνεο και μειώνοντας την αισθητικότητα του πυελικού εδάφους. Συνήθως οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν αυτή τη θέση γιατί είναι πιο αεροδυναμική.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αισιόδοξα γιατί δείχνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία των γυναικών που ποδηλατούν συστηματικά, είναι μάλλον τροποποιήσιμοι. Η εκπαίδευση των ποδηλατριών σε πιο ασφαλείς πρακτικές ανάβασης, μπορεί να αποβεί ωφέλιμη αναφορικά με τη μείωση της πίεσης στο περίνεο και την ανάκτηση της αισθητικότητας του πυελικού εδάφους.

Η ποδηλασία λοιπόν φαίνεται να επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Μια έρευνα που έγινε σε άνδρες ποδηλάτες έδειξε ότι ο καλύτερος τρόπος εξάλειψης της πίεσης που ασκείτε στο περίνεο είναι η χρήση ενός καθίσματος χωρίς μύτη που θα μεταφέρει τι βάρος στα οστά της λεκάνης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιο κάθισμα ίσως λύσει το πρόβλημα και για τις γυναίκες που αγαπούν την ποδηλασία. Μένει λοιπόν η μελλοντική έρευνα να το επιβεβαιώσει.

Πηγή: nytimes.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης