Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι, αν και μελέτες στην Αφρική έδειξαν πως η περιτομή δύναται να μειώσει την εξάπλωση του HIV στους ετεροφυλόφιλους, δεν κάνει και πολλά, για να αποτρέψει τη μόλυνση των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών στις δυτικές χώρες.

Σειρά από έρευνες στα αφρικανικά κράτη βρήκαν πως οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες με περιτομή είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες χωρίς περιτομή να μολυνθούν με HIV, κατά την περίοδο των ερευνών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η περιτομή σχετίζεται με τη μετάδοση του HIV στις ΗΠΑ ή σε άλλες δυτικές χώρες, όπου μεγάλο ποσοστό της μετάδοσης συμβαίνει μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σοβαρή απόδειξη πως η περιτομή μειώνει την εξάπλωση του HIV μεταξύ αυτών των ανδρών.

Στη νέα έρευνα μελέτησαν τα ποσοστά των μολύνσεων με HIV σε περίπου 4.900 άνδρες που έλαβαν μέρος στις δοκιμές ενός εμβολίου για το HIV, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ολλανδία.
 
Βρήκαν πως δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μόλυνσης με HIV στους άνδρες με ή χωρίς περιτομή σε περίοδο τριών χρόνων.

Επιπλέον, δεν υπήρξε απόδειξη πως η περιτομή μεταβάλλει τον κίνδυνο μόλυνσης με HIV, όταν κάνει κανείς σεξ χωρίς προστασία με οροθετικό σύντροφο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνέπεσαν με νέες συστάσεις υπέρ της περιτομής ως μέσο μείωσης της μετάδοσης με HIV. Είναι υπό σκέψη αν θα συστήσουμε τελικά την περιτομή στους ετεροφυλόφιλους άνδρες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης με HIV κι αν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, για να τη συστήσουμε σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Όσον αφορά στη βρεφική περιτομή, «πολλές εναλλακτικές είναι υπό συζήτηση γι’ αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της απλής σύστασης στους ιατρούς να ενημερώνουν τους γονείς για τα πιθανά οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους, για να είναι πληροφορημένοι, πριν αποφασίσουν».

Η περιτομή θεωρείται πως προστατεύει τους άνδρες από μόλυνση με HIV, γιατί η ακροποσθία είναι πολύ ευαίσθητη στον ιό και ίσως αποτελεί σημείο εισόδου του. Όμως, η περιτομή δεν επηρεάζει τη μετάδοση μεταξύ ανδρών στις δυτικές χώρες για αρκετούς λόγους.

Ένας παράγοντας μπορεί να είναι πως πολλοί οροθετικοί στις αναπτυγμένες χώρες χρησιμοποιούν ισχυρά φάρμακα για το HIV που μειώνουν τη μετάδοση κι αυτό ίσως υπερτερεί της περιτομής.

Επιπλέον, η περιτομή δεν επηρεάζει τη μόλυνση με HIV από το παθητικό σεξ κι αυτό και πάλι θα μπορούσε να αντισταθμίσει οποιοδήποτε όφελος της περιτομής κατά το ενεργητικό σεξ.

Το πόρισμα βασίζεται σε δεδομένα από 4.889 άνδρες που πήραν μέρος σε δοκιμές εμβολίου HIV που ξεκίνησαν το 1998. Το 86% των ανδρών είχε περιτομή. Κατά τη διάρκεια των τριετών δοκιμών, το 7% των ανδρών έγινε οροθετικό.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους κι άλλους παράγοντες- συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών πληροφοριών, τη χρήση ουσιών και το σεξ χωρίς προστασία- η περιτομή έδειξε να μην επηρεάζει τις πιθανότητες μόλυνσης με HIV.

Οι ερευνητές επισημαίνουν κάποιους περιορισμούς στη μελέτη τους, συμπεριλαμβανομένου ενός σχετικά μικρού αριθμού ανδρών χωρίς περιτομή γενικά και του μικρού αριθμού (43) ανδρών χωρίς περιτομή που μολύνθηκαν με HIV, κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι μελλοντικές έρευνες, με μεγαλύτερα δείγματα ανδρών χωρίς περιτομή, πρέπει να συνεχίσουν να διερευνούν το θέμα της περιτομής και της μόλυνσης με HIV ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Οι ερευνητές επίσης καταλήγουν, βάσει δικών τους ερευνών, πως η περιτομή ενδεχομένως αποτρέπει «περιορισμένα» τη μετάδοση του HIV στις ΗΠΑ.