Μια ομάδα Γερμανών και Βρετανών ερευνητών λέει πως ένα ρινικό σπρέι μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να συντονίζονται με τα αισθήματα των «άλλων» -και μάλλον εννοεί αυτά των γυναικών…

Ανακάλυψαν πως εισπνέοντας την οξυτοκίνη, την «ορμόνη της αγκαλιάς», οι άνδρες αποκτούσαν την ίδια κατανόηση με τις γυναίκες.

Η έρευνα σε 48 εθελοντές, επίσης, έδειξε πως το σπρέι αύξησε την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα θετικά σχόλια. Οι ερευνητές είπαν πως το σπρέι μπορεί να είναι χρήσιμο για να βοηθήσει τη συμπεριφορική θεραπεία σε παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια.

Η οξυτοκίνη είναι μια φυσικά παραγόμενη ορμόνη, πιο γνωστή για το ότι ενεργοποιεί τους πόνους της γέννας και τη διαμόρφωση δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Όμως, έχει αποδειχθεί πως παίζει ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις, το σεξ και την εμπιστοσύνη. Χορηγώντας την ορμόνη από τη μύτη, αυτή φθάνει γρήγορα στον εγκέφαλο.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας, δόθηκε στους μισούς άνδρες σπρέι με οξυτοκίνη και στους άλλους μισούς ψεύτικο σπρέι. Στη συνέχεια τούς έδειξαν φωτογραφίες με καταστάσεις φορτισμένες συναισθηματικά, όπως ένα μωρό που κλαίει, ένα κορίτσι που αγκαλιάζει τη γάτα της και έναν άνδρα που θρηνεί, και τους έκαναν ερωτήσεις για την ένταση των συναισθημάτων που είχαν για τα θέματα.

Όσοι είχαν το ορμονούχο σπρέι είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εμπάθειας, ίδιου μεγέθους με αυτά που συνήθως παρατηρούμε στις γυναίκες, που από τη φύση τους είναι πιο ευαίσθητες στα συναισθήματα των άλλων.

Καμία ομάδα δεν ήταν σε θέση να μαντέψει με ακρίβεια αν είχαν πάρει το σπρέι με οξυτοκίνη ή όχι.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, οι ερευνητές υπολόγισαν την «κοινωνικά υποκινούμενη μάθηση», όπου ζητήθηκε από τους εθελοντές να κάνουν ένα δύσκολο τεστ παρατήρησης, και τους έδειχναν ένα πρόσωπο που επιδοκιμάζει, αν απαντούσαν σωστά, και ένα στενοχωρημένο πρόσωπο, αν απαντούσαν λάθος.

Σε αυτού του είδους τα πειράματα, οι άνθρωποι γενικά μαθαίνουν γρηγορότερα αν παίρνουν θετικά σχόλια όμως αυτοί που είχαν πάρει το σπρέι οξυτοκίνης αντέδρασαν ακόμα καλύτερα στα «πρόσωπα» απ’ όσο αυτοί που ήταν στην ομάδα με το ψεύτικο σπρέι.

Το σπρέι οξυτοκίνης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε παθήσεις που συνδέονται με μειωμένη κοινωνική διαθεσιμότητα και κοινωνική απόσυρση, όπως η σχιζοφρένεια… Άλλοι ερευνητές ήδη ψάχνουν την ενδεχόμενη χρήση του στον αυτισμό…

Στο κάτω-κάτω της γραφής, βελτίωσε την ικανότητα των ανθρώπων στη μάθηση, όταν έπαιρναν θετικά σχόλια, κι αυτό είναι αρκετά σημαντικό, διότι μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συμπεριφορικής θεραπείας ή ακόμα να είναι χρήσιμο σε ανθρώπους με δυσκολίες μάθησης.

Η έρευνα σχολιάζουν άλλοι ερευνητές χρησιμοποίησε πολύ έξυπνα σχεδιασμένα τεστ και προσέθεσαν πως έχει υπάρξει πολύ ενδιαφέρον τελευταία στην οξυτοκίνη και την κοινωνική συμπεριφορά. Αυτή η έρευνα είναι η τελευταία μεταξύ άλλων που λένε πως η ενδορρινική οξυτοκίνη δείχνει πως ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους στις κοινωνικές νύξεις των άλλων και πιθανότερα τους κάνει να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση.

Το κείμενο επιμελήθηκαν ο Π.Δρέττας Χειρουργός
Ουρολόγος Ανδρολόγος
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

και

η Ε. Ελευθερίου Ψυχοθεραπεύτρια
Σεξολόγος Συνεργάτιδα του
Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

 www.andrologia.gr