Κοινωνιολόγοι λένε πως η άνοδος της προκλητικής και «προχωρημένα καταναλωτικής» κουλτούρας στις δυτικές χώρες δημιουργεί νέες πιέσεις στις νεαρές γυναίκες να κάνουν σεξ παρά τη θέλησή τους και πως η ερωτικοποίηση και η εκπόρνευση της κοινωνίας – η υπεροχή ερωτικών εικόνων στα Μέσα ενημέρωσης, τη μουσική και αλλού- δεν έχουν συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των νέων γυναικών.

Σε έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και συμμετείχαν 117 έφηβες και νεαρές ενήλικες γυναίκες, βρέθηκε πως, ενώ οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ πιο ενήμεροι για θέματα σεξουαλικής υγείας και αντισύλληψης και τα ποσοστά εγκυμοσύνης στους εφήβους και των σεξουαλικά μεταδιδομένων ασθενειών είναι χαμηλότερα, οι νέες γυναίκες κινδυνεύουν ακόμα να χαρακτηριστούν «εύκολες», αν είναι πολύ δεκτικές για τη σεξουαλικότητά τους και τις ανάγκες τους.

Όον αφορά στην ισότητα των γυναικών, μπορεί κάποια πράγματα να έχουν βελτιωθεί, ωστόσο αυτές ακόμα εξαρτώνται από πολλούς κανόνες των δύο φύλων. Αντιλήψεις για τους άνδρες, τις γυναίκες και το σεξ ακόμα θέτουν τις νέες γυναίκες σε καταστάσεις, στις οποίες βιώνουν πίεση ή προβαίνουν σε ανεπιθύμητο σεξ, ακόμα και σεξουαλική επίθεση. Ως εκ τούτου, τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα για αυτές σήμερα, αφού παλιότερα μιλούσαμε με σεξιστικούς όρους χαρακτηρίζοντας μια γυναίκα «εύκολη» ή «παγόβουνο» και δυστυχώς βλέπουμε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί ακόμα καλά κρατούν…

Ο βομβαρδισμός με σεξουαλικές εικόνες και ιδέες μέσω μουσικών videoclips και άλλων μέσων δίνουν στις νέες κοπέλες το μήνυμα πως το πρωκτικό σεξ είναι συνηθισμένο και το στοματικό σεξ δεν είναι πια μέρος των προκαταρκτικών, ενώ ενθαρρύνουν τα αγόρια να είναι επιθετικοί σεξουαλικά.

Τα μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου – η αποστολή εικόνων, σχεδόν πάντα γυμνών γυναικών, μέσω κινητού τηλεφώνου- κι άλλες απρεπείς σεξουαλικές συμπεριφορές είναι ευρέως διαδεδομένες στα σχολεία της Αυστραλίας, ενώ, αντιθέτως, δέκα χρόνια πριν -λένε οι ειδικοί- οι μόνες γυμνές εικόνες νέων ανθρώπων που κυκλοφορούσαν ήταν αποτέλεσμα εξαναγκασμού, συνήθως από τον εκβιασμό του φίλου μιας κοπέλας στον υπολογιστή « αν μ’ αγαπάς, θα μου στείλεις μια φωτογραφία».

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικό. Αγόρια και κορίτσια, αλλά κυρίως κορίτσια, ανταλλάσσουν εικόνες μόνο και μόνο επειδή έχουν τη δυνατότητα… Όταν, λοιπόν, αυτές οι εικόνες – ή σε κάποιες περιπτώσεις τα video- αναρτηθούν στο Διαδίκτυο είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν… και όλο αυτό δεν συνδέεται με την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των αγοριών και των κοριτσιών…

Ακτιβιστές συγκέντρωσαν 15.000 υπογραφές, για να απαγορευθεί η έκθεση πορνογραφικών περιοδικών στα βενζινάδικα και τα μίνι μάρκετ, όπου μπορούν να τα δουν τα παιδιά.

Το αίτημα μένει να συζητηθεί…