Οι άνδρες που έχουν διαγνωσθεί με εντοπισμένο καρκίνο στον προστάτη μπορούν να θεραπευτούν με έναν νέο τύπο ακτινοβολίας με δέσμη πρωτονίων, εφόσον βέβαια υπάρχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες. Στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι περισσότεροι από 240.000 άνδρες διαγνώστηκαν με αυτόν τον τύπο καρκίνου μέσα στο 2011. Από το σύνολο αυτών των περιπτώσεων, οι 9 στις 10 αφορούσαν σε καρκίνο εντοπισμένο στον προστατικό αδένα, χωρίς εξάπλωση έξω από αυτόν. Σχεδόν όλοι οι άνδρες με αυτή τη διάγνωση ζουν για τουλάχιστον 5 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια πρόσφατη μελέτη, εξετάστηκαν οι θεραπευτικές επιλογές 20.000 ασθενών με καρκίνο προστάτη χαμηλού ή και μέτριου κινδύνου. Η μελέτη έλαβε χώρα σε νοσοκομειακή μονάδα που διέθετε τον εξοπλισμό για την ακτινοβολία με δέσμη πρωτονίων.

Στις Η.Π.Α. υπάρχουν ήδη 9 τέτοιες μονάδες και άλλες 8 βρίσκονται υπό κατασκευή. Η ακτινοβολία με δέσμη πρωτονίων έχει μεγάλο τεχνολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους τύπους ακτινοβολίας, γιατί επιτίθεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας περισσότερο υγιή ιστό άθικτο.

Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο συγκεκριμένος τύπος ακτινοβολίας σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας και ακράτειας ούρων, αν και ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα, αφού έλαβε υπ’ όψιν της παράγοντες όπως το στάδιο του καρκίνου και τον χρόνο διάγνωσης, βρήκε πως οι ασθενείς που έμεναν κοντά σε μια μονάδα που διέθετε την τεχνολογία της δέσμης πρωτονίων ήταν 5 φορές πιο πιθανό να λάβουν τη συγκεκριμένη θεραπεία σε σύγκριση με αυτούς που έμεναν έξω από την περιφέρεια της νοσοκομειακής μονάδας. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν πως οι νεότεροι και μη ισπανόφωνοι ασθενείς ήταν ελαφρώς πιθανότερο να λάβουν τη θεραπεία με τη δέσμη πρωτονίων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εκτιμήσει πως η ακτινοβολία με δέσμη πρωτονίων κοστίζει από 2 έως 5 φορές περισσότερο από τους άλλους τύπους ακτινοβολίας, ποσό που καλύπτουν οι περισσότερες ασφαλιστικές.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν έχουν γίνει συγκριτικές μελέτες μεταξύ των διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων του καρκίνου του προστάτη και της συγκεκριμένης ακτινοβολίας. Παρά λοιπόν το επιπρόσθετο κόστος, δεν έχει στην ουσία αποδειχθεί η υπεροχή της ακτινοβολίας με δέσμη πρωτονίων έναντι της χειρουργικής αντιμετώπισης, της ορμονοθεραπείας ή των άλλων τύπων ακτινοβολίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη ακτινοβολία έχει βρεθεί ότι είναι ανώτερη από τις άλλες θεραπείες στη αντιμετώπιση όγκων στον εγκέφαλο, τον οφθαλμό και τη σπονδυλική στήλη, αλλά στην περίπτωση του προστατικού αδένα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση και τεκμηρίωση αναφορικά με την υπεροχή της.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ενώ πολλές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν πως η τεχνολογία είναι συνώνυμο της υπεροχής, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι.

Σε αυτή την περίοδο της κρίσης κι ενώ υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές, η αποτελεσματικότητα και η υπεροχή των νέων, ακριβότερων θεραπειών είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται.

Πηγή: reuters


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης