Το κενό που υπήρχε ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς το προσδόκιμο ζωής, το οποίο είναι εδώ και χρόνια υπέρ των γυναικών, έχει αρχίσει να κλείνει και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, οι άνδρες θα ζουν όσο και οι γυναίκες.

Η μέση διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα κορυφώθηκε στη δεκαετία του ’70, όταν έφτασε περίπου τα 6 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσδόκιμο ζωής από τότε έχει μια αύξουσα πορεία και για τα δύο φύλα, στους άνδρες όμως η αύξηση είναι ταχύτερη. Η στατιστική ανάλυση δεδομένων σχετικών με το προσδόκιμο ζωής στην Αγγλία και την Ουαλία παρέχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 ο μέσος χρόνος ζωής ανδρών και γυναικών θα είναι τα 87 έτη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι μέσα στα τελευταία 20 χρόνια οι άνδρες κατάφεραν να καλύψουν ένα κενό 6 ετών και αν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και την επόμενη 20ετία, θα φτάσουν το προσδόκιμο των γυναικών.

Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής που επιλέγουν οι άνδρες και κυρίως στα μικρότερα ποσοστά ανδρών καπνιστών. Στη δεκαετία του ’20, το 80% των ανδρών κάπνιζε και οι επιπτώσεις της συνήθειας αυτής στο προσδόκιμο ζωής άρχισαν να κορυφώνονται στη δεκαετία του ’70, όταν κορυφώθηκε και η διαφορά του προσδόκιμου ανάμεσα στα δύο φύλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα εκτιμάται πως, μέσα σε αυτά τα χρόνια, περιορίστηκε ο αριθμός των παραγόντων κίνδυνου στους οποίους οι άνδρες ήταν εκτεθειμένοι. Για παράδειγμα, ενώ παλαιότερα, εκατομμύρια άνδρες εργάζονταν σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, όπως είναι τα ορυχεία, σήμερα οι περισσότεροι άνδρες εργάζονται σε γραφεία. Ταυτόχρονα οι άνδρες που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο μπορούν σήμερα, με τις νέες θεραπείες, να ζήσουν πολύ περισσότερο από ότι θα ζούσαν κάποιες δεκαετίες πριν.

Αντιθέτως, οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν αργότερα από τους άνδρες, με αποτέλεσμα τα ποσοστά καρκίνου στους πνεύμονες να συνεχίζουν να αυξάνονται στις γυναίκες, τη στιγμή που στους άνδρες μειώνονται με γρήγορο ρυθμό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα παραπάνω ευρήματα δε σημαίνουν πως ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που θα γεννηθούν την ίδια ημέρα θα έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής. Τα δεδομένα της ανάλυσης προήρθαν από άτομα που είχαν ήδη φτάσει τα 30. Τα αγόρια έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τα κορίτσια να πεθάνουν στον πρώτο χρόνο ζωής τους, ενώ μεγαλώνοντας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ασχοληθούν με επικίνδυνα σπορ και να εμπλακούν σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι ειδικοί λοιπόν καταλήγουν ότι οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ακόμα ένα μικρό πλεονέκτημα. Σε κάποιες χώρες όμως η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα σίγουρα εξαλείφεται. Στις χώρες μάλιστα που το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ μικρό όπως για παράδειγμα στην υπο-Σαχάριο Αφρική, η διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες είναι σχεδόν ανύπαρκτη, από τη στιγμή που η κύρια αιτία θανάτου, τα λοιμώδη νοσήματα, είναι το ίδιο επικίνδυνη για όλους.

Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχει τεθεί υπό έλεγχο ο κίνδυνος των λοιμωδών νοσημάτων, η υπάρχουσα διαφορά στο προσδόκιμο ζωής, εξακολουθεί να υπάρχει και οφείλεται κυρίως σε παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης όμως, η παραπάνω διαφορά μειώνεται σημαντικά.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες φαίνεται να υιοθετούν το προσδόκιμο ζωής των ανδρών και οι άνδρες φαίνεται να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο ζωής τους.

Πηγή: bbc.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης