Οι ειδικοί της σεξουαλικής υγείας δηλώνουν την ανησυχία τους σχετικά με τα νέα κρούσματα σύφιλης που έχουν εμφανιστεί σε έφηβους ετεροφυλόφιλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ και χρόνια, η λοίμωξη έκανε συνήθως την εμφάνισή της σε μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες ομοφυλόφιλους.
Από το 1994 και μετά μάλιστα υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων σε ομοφυλόφιλους άνδρες 20-30 ετών. Τώρα όμως τα δεδομένα που σχετίζονται με την εξάπλωση της λοίμωξης σε ετεροφυλόφιλους εφήβους αλλάζουν την επιδημιολογική εικόνα της σύφιλης στη Μ. Βρετανία. Οι επιδημιολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν πως στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν αναφερθεί.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων χαρακτηρίζεται μικρός, καθώς είναι μόλις πάνω από 30 μέσα σε ένα χρόνο. Η ανησυχία εγείρεται από τη δυσκολία που υπάρχει στον εντοπισμό των προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων των ατόμων που έχουν προσβληθεί από σύφιλη, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν αδιάγνωστα κρούσματα και αυξάνει το κίνδυνο εξάπλωσης του νοσήματος στον ευρύτερο πληθυσμό.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα κρούσματα των εφήβων που έχουν αναφερθεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έναν από τους λόγους που είναι δύσκολη η ανεύρεση των προηγούμενων ερωτικών συντρόφων αποτελεί η αυξημένη συχνότητα της επιλογής του ανώνυμου σεξ από τους εφήβους, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξέχνα κανείς πως η σύφιλη είναι ένα πολύ σοβαρό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικές διαταραχές, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό του AIDS, τον HIV. Πριν από τη δεκαετία του ’80, άλλωστε, αποτελούσε μείζονα απειλή της δημόσιας υγείας.
Η πρωτοβάθμια πρόληψη και τα προγράμματα προαγωγής υγείας βοήθησαν τότε. Παρόμοια προγράμματα σχεδιασμένα για τους νέους του σήμερα μπορούν να βοηθήσουν ξανά. Οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας σε επίπεδο κοινότητας, έτσι ώστε τα προγράμματα πρόληψης να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες μιας μικρής σύγχρονης κοινωνίας.
Πηγή: bbc
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,