Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας πως ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), το οποίο προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, αναπτύσσει αντίσταση στα αντιβιοτικά και θα είναι σύντομα μη θεραπεύσιμο.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνεται πλέον επίσημα στις κυβερνήσεις και τους ιατρούς η ανάγκη επαγρύπνησης αναφορικά με την ανάπτυξη αντίστασης της γονόρροιας στα αντιβιοτικά. Η γονόρροια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, υπογονιμότητα, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις , μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο της μητέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με γονόρροια, έχουν 50% πιθανότητα να εμφανίσουν λοιμώξεις στα μάτια τους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο μικροοργανισμός που προκαλεί τη γονόρροια αναπτύσσει αντίσταση απέναντι σε κάθε αγωγή που δίνεται συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλοσπορινών, μιας ομάδας αντιβιοτικών που θεωρούνται σήμερα θεραπεία τελευταίας γραμμής. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μέσα σε δύο χρόνια από τώρα, ο μικροοργανισμός αυτός να είναι ανθεκτικός σε κάθε θεραπευτική επιλογή που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή.

Είναι απαραίτητο λοιπόν ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της γονόρροιας. Η νέα στρατηγική ενθαρρύνει τους ερευνητές να επιταχύνουν τις προσπάθειες ανεύρεσης μιας νέας θεραπείας. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό ή αφρικανικό, αλλά παγκόσμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο ακόμα η γονόρροια θεωρούταν η νόσος των ναυτικών και των στρατιωτικών, θεραπευόταν εύκολα μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης. Τώρα είναι το δεύτερο πιο συχνό ΣΜΝ μετά τη λοίμωξη από χλαμύδια. Εκτιμάται μάλιστα πως η γονόρροια είναι υπεύθυνοι για περίπου 106 εκατομμύρια λοιμώξεις ετησίως. Επίσης αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από άλλα ΣΜΝ, όπως για παράδειγμα από τον HIV.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η κατάχρηση, ή και η λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ικανότητα του βακτηρίου της γονόρροιας να προσαρμόζεται , θα οδηγήσουν σύντομα στη σχεδόν αδύνατη αντιμετώπιση του. Τα βακτήρια που επιβιώνουν από τη αντιβιοτική θεραπεία εξαιτίας μιας μετάλλαξης που τα καθιστά ανθεκτικά, γρήγορα διαχέουν τα γονίδια τους μέσω μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας της φυσικής επιλογής. Αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα το οποίο όμως εντείνεται στην προκειμένη περίπτωση, γιατί ο γονόκοκκος της γονόρροιας μπορεί με ευκολία να παίρνει μικρά κομμάτια γεννητικού υλικού από αλλά βακτήρια και να προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον δράσης του αντιβιοτικού.

Η ανθεκτικότητα στις κεφαλοσπορίνες αναφέρθηκε καταρχάς στην Ιαπωνία, αλλά πρόσφατα εντοπίστηκε και στη Βρεττανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Αν λάβει κανείς υπόψη, ότι οι χώρες αυτές έχουν καλά αναπτυγμένα συστήματα υγείας, είναι πολύ πιθανό να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα στελέχη που είναι ανθεκτικά στις κεφαλοσπορίνες μπορεί να έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπου δεν έχουν εντοπισθεί.
Οι ειδικοί πιστεύουν μάλιστα πως ένας από τους λόγους της αύξησης της ανθεκτικότητας του γονόκοκκου στη θεραπεία, είναι η διαθεσιμότητα αντιβιοτικών χαμηλής ισχύς σε χώρες της Ασίας.
Στη Βρετανία οι ιατροί, αρχίζουν να χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό αντιβιοτικών για μια μεγάλη χρονική περίοδο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την ανθεκτική γονόρροια.

Ο ΠΟΥ παροτρύνει τις χώρες όχι μόνο να έχουν πιο αυστηρούς κανονισμούς αναφορικά με τη χρήση των αντιβιοτικών, αλλά επίσης να βελτιώσουν τα συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης της εξάπλωσης της γονόρροιας, έτσι ώστε να μπορεί να καθοριστεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Η βελτίωση της σεξουαλικής αγωγής είναι επίσης απαραίτητη, καθώς η σωστή χρήση του προφυλακτικού μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση του βακτηρίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η πλήρη απαλλαγή από τη γονόρροια είναι μάλλον ανέφικτη. Ο στόχος είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής της.

Πηγή: abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης