4 στους 10 άνδρες άνω των 75 λένε πως κάνουν ακόμα σεξ (όμως μόνο 2 στις 10 γυναίκες)

Έρευνα αποκαλύπτει μια εκπληκτική αύξηση της επιθυμίας στη «γενιά του Βιάγκρα»

Η φεμινίστρια εκπαιδευτικός Καμίλ Πάλια κάποτε, στη δεκαετία του ’90, περιέγραψε το σεξ σαν «να προσπαθεί κάποιος να παίξει μπιλιάρδο με σκοινί».

Όμως, παρά την γλαφυρή περιγραφή της, η σεξουαλική προσδόκιμη ζωή αυξάνεται, λένε οι ερευνητές.

Δυο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως σχεδόν οι μισοί άνδρες75 με 85 ετών και 2 στις 10 γυναίκες κάνουν ακόμα σεξ (ή τουλάχιστον ισχυρίζονται πως κάνουν).

Βέβαια, όλες οι έρευνες για το σεξ που βασίζονται σε ατομικές απαντήσεις κρύβουν μια αμφιβολία για την ακρίβεια της μέτρησης, ενώ σαφώς δεν είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το αν η ανισορροπία στα φύλα δείχνει την ανθεκτικότητα του ανδρικού ενδιαφέροντος για το σεξ ή την ανθεκτικότητα της τάσης τους να καυχιούνται γι’ αυτό…

Όμως οι ερευνητές λένε πως υπάρχει απλούστερη εξήγηση: Οι άνδρες τείνουν να παντρεύονται νεότερες από τους ίδιους γυναίκες, αλλά και να πεθαίνουν οι  ίδιοι νωρίτερα, με αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να χηρεύουν κι επομένως να μην έχουν σύντροφο για να κάνουν σεξ μαζί του.

Οι άνδρες μπορεί λοιπόν να προσδοκούν μια μακρύτερη ενεργή σεξουαλική ζωή, αν και οι γυναίκες δείχνουν ασυγκίνητες απ’ αυτό.

Οι συγκεκριμένες έρευνες υπολογίζουν για πρώτη φορά το «προσδόκιμο ενεργής σεξουαλικής ζωής» των ανδρών και των γυναικών διαφόρων ηλικιών, και δείχνουν πως, στην ηλικία των 30, οι άνδρες έχουν προσδόκιμο ενεργής σεξουαλικής ζωής 35 περίπου ετών και αντίστοιχα οι γυναίκες 31 ετών. Στα 55, όμως, το προσδόκιμο αλλάζει σε περίπου 15 χρόνια για τους άνδρες και 10 χρόνια για τις γυναίκες.

Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των ερευνών ήταν τα ακόλουθα:

• Οι άνθρωποι με καλή υγεία ενδιαφέρονται διπλάσια για το σεξ, απ’ αυτούς με ασθενέστερη υγεία.

• Οι άνδρες κάνουν κι ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ σε όλες τις ηλικίες

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι η υγεία ενός άνδρα, όχι μιας γυναίκας. Πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα στην καρδιά και ο καρκίνος του προστάτη, επηρεάζουν την ικανότητα του άνδρα να έχει και να διατηρήσει στύση. Αν και παρόμοιες ασθένειες, προσβάλουν και τη γυναίκα «δεν κάνουν μια γυναίκα ανίκανη σωματικά για σεξουαλική πράξη», λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα τις γενιάς του Βιάγκρα τα βλέπουμε στην αύξηση του ενδιαφέροντος για το σεξ των ηλικιωμένων ανδρών τα τελευταία 10 χρόνια. Το ενδιαφέρον των γυναικών για το σεξ δε μεταβλήθηκε.

Η διαφορά κατά τους ερευνητές αντικατοπτρίζει μερικώς την είσοδο των πολύ αποτελεσματικών και ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας στην Αμερικανική και Ευρωπαϊκή αγορά, με πρώτο το Βιάγκρα το 1998.

Γενικά, οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες αναφέρουν πως έχουν μια καλής ποιότητας σεξουαλική ζωή, ενώ αντίθετα μόνο οι μισές σεξουαλικά ενεργές γυναίκες λένε το ίδιο.

Από την άλλη, οι άνδρες είναι αυτοί που εξακολουθούν να κατηγορούνται, κι από τα δύο φύλα, όταν το σεξ σταματά. Ακόμα λοιπόν κι αν οι γυναίκες είναι πιο ικανοποιημένες από ποτέ, όλα αυτά τα χρόνια που οι άνδρες έκαναν την πρώτη κίνηση, τόσο από τα εφηβικά χρόνια το ’40 όσο και κατά τη διάρκεια του γάμου το ’50 και ’60, άφησαν την εντύπωση πως οι άνδρες είναι υπεύθυνοι για να πάρουν πρωτοβουλία στο σεξ .

Έτσι, εξακολουθούμε να κατηγορούμε τους άνδρες για τη συχνότητα ή την έλλειψη του σεξ.