Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελέσει προάγγελο ενός καρδιαγγειακού νοσήματος σε κάποιους άνδρες, σύμφωνα με τη σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η στυτική δυσλειτουργία εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί σε περίπου 322 εκατομμύρια άνδρες μέχρι το 2025.

Η σχέση στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιοπάθειας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια από τους ειδικούς, αν και δεν υπάρχει σαφής επιστημονική απόδειξη μέχρι στιγμής. Υπάρχει, όμως, το γνωστό θεωρητικό υπόβαθρο που υποστηρίζει ότι η στένωση των μικρών αρτηριών που αιματώνουν το πέος μπορεί να παρουσιάζεται πιο νωρίς από τη στένωση των μεγαλυτέρων αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά, εξαιτίας της διαφοράς μεγέθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν αποτέλεσμα, η στένωση των μικρών αρτηριών του πέους δυσχεραίνει την αιμάτωση του οργάνου και τη στυτική λειτουργία, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό μια πρώιμη προειδοποίηση πιθανής στεφανιαίας νόσου.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση βρήκε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν κατά 48% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος, καθώς και αυξημένα ποσοστά θανάτων σε σχέση με τους άνδρες που δεν είχαν σεξουαλικά προβλήματα. Παράλληλα, οι ερευνητές ανέδειξαν ότι η στυτική δυσλειτουργία, όταν δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ψυχολογικά προβλήματα ή ζητήματα σχέσης, μπορεί να είναι ένας ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Παράλληλα, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φαρμακευτική αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης βελτίωναν τα προβλήματα στύσης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που ασκούνταν πιο συχνά και ακολουθούσαν μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή ανέφεραν μια μέση βελτίωση 2.4 βαθμών στην 25βάθμια κλίμακα διερεύνησης των προβλημάτων στύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λήψη στατινών, από την άλλη, βρέθηκε να σχετίζεται με μια μέση βελτίωση 3.1 βαθμών στο συνολικό σκορ της παραπάνω κλίμακας. Οι ερευνητές βρήκαν μάλιστα ότι η παραπάνω βελτίωση σημειώθηκε είτε τα άτομα λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία είτε όχι.

Τα παραπάνω ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, γιατί ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα γνώση ότι η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική άσκηση αποτελούν θεμελιώδεις παραμέτρους της γενικής υγείας, της σεξουαλικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

Πηγή: Reuters Health


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης