Είναι πιθανό η παγκόσμια κλιματική αλλαγή που έχει επισημανθεί από τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και την επιστημονική κοινότητα να προκαλέσει στο μέλλον αύξηση των περιστατικών νεφρολιθίασης.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν μία ανασκόπηση των βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με το ρόλο που παίζει η αύξηση της θερμοκρασίας στο σχηματισμό λίθων του ουροποιητικού συστήματος, και συσχετίζουν τα δεδομένα αυτά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αν και τα αίτια του σχηματισμού των λίθων του ουροποιητικού δεν είναι εμφανή τις περισσότερες φορές, ωστόσο η βιβλιογραφία δείχνει ότι η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει κάποιο ρόλο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα προβλέπουν – στο βαθμό που μπορούν να το κάνουν – ότι η συχνότητα της νεφρολιθίασης ενδέχεται να αυξηθεί ως και 10% στα επόμενα 50 χρόνια, σαν αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το κόστος της περίθαλψης τέτοιων ασθενών θα αυξηθεί κατά 25%.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν τα δεδομένα παλαιότερων ερευνών που είχαν κάνει σύγκριση μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και που είχαν μελετήσει ασθενείς με νεφρολιθίαση που ζουν σε περιβάλλοντα με ειδικές κλιματικές συνθήκες. Παρ’ ότι πολλές από αυτές τις μελέτες δεν έχουν εξετάσει επί μέρους παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο ή οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών, ωστόσο φαίνεται συνολικά ότι η ίδια η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει ξεχωριστό ρόλο στη παθογένεση της νεφρολιθίασης σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία μοιάζει να επηρεάζει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες. Επισημαίνεται βέβαια ότι η μετανάστευση από αγροτικές περιοχές σε αστικά κέντρα με ηπιότερα κλίματα, που ξεκίνησε από τον προηγούμενο αιώνα και συνεχίζεται και σήμερα, παίζει καίριο ρόλο στην άυξηση της συχνότητας της νεφρολιθίασης παγκοσμίως, σημαντικότερο από αυτόν της κλιματικής αλλαγής.

Οι έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να διευκολύνει το σχηματισμό λίθων του ουροποιητικού. Βέβαια, η απώλεια υγρών με τον ιδρώτα λόγω της ζέστης θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει το φαινόμενο, πιστεύεται όμως ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν.

Το άρθρο υπογράφει ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr