Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η «ενεργή» παρατήρηση της προόδου της ασθένειας, δεν προκαλεί άγχος ή αγωνία στους άνδρες με καρκίνο στον προστάτη βραδείας εξέλιξης, ειδικά αν έχουν σχετικά καλή υγεία κατά τα άλλα και δεν είναι αγχώδεις εν γένει.

Με την παρατήρηση ή την αποκαλούμενη ενεργή επιτήρηση, οι ασθενείς με χαμηλού κινδύνου, μη επιθετικούς όγκους στον προστάτη εξετάζονται τακτικά και προχωρούν σε θεραπεία μόνο αν ο καρκίνος τους προχωρήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρατήρηση έχει σκοπό να καθυστερήσει ή να αποφευχθούν οι παρενέργειες ισχυρών θεραπειών, όπως το χειρουργείο ή η ακτινοβολία. Παρόλα αυτά, έχουν διατυπωθεί ανησυχίες, πως η μη θεραπεία αυτών των ασθενών μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και αγωνία.

Για το λόγο αυτό στα πλαίσια της μελέτης παρακολουθήθηκαν 129 άνδρες με μη επιθετικό καρκίνο του προστάτη που επέλεξαν την ενεργό επιτήρηση αντί άλλου είδους θεραπεία.

Μετά από δύο και μετά εννέα μήνες από την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη οι άνδρες υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων με σκοπό να καθοριστούν τα επίπεδα άγχους, φόβου, η εξέλιξη του καρκίνου, τα συμπτώματα πιθανής κατάθλιψης και άλλοι ψυχολογικοί και προσωπικοί παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της μελέτης μόνο δύο άνδρες διέκοψαν την «ενεργό παρακολούθηση» και αυτό για μη-ιατρικούς λόγους. Τα επίπεδα άγχους κατά τη διάγνωση του καρκίνου ήταν και ο κύριος παράγοντας για την πρόβλεψη των επιπέδων άγχους των ανδρών που συμμετείχαν στην μελέτη.

Οι άνδρες που είχαν νευρωτικές προσωπικότητες- δηλαδή έδειχναν υπερβολική ανησυχία για φυσιολογικά γεγονότα της ζωής- ήταν πιθανότερο να είναι πιο αγχωμένοι, όπως και αυτοί που θεωρούσαν πως οι γιατροί τους έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο πώς θα αντιμετωπιζόταν ο καρκίνος του προστάτη τους. Οι πιο ηλικιωμένοι και αυτοί με καλή φυσική κατάσταση είχαν λιγότερο άγχος και αγωνία.

Σε έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις θεραπειών καρκίνου του προστάτη διαφόρων τύπων, οι άνδρες που επέλεγαν ορμονοθεραπεία είχαν χειρότερη πνευματική υγεία και ποιότητα ζωής από αυτούς που επέλεγαν άλλες θεραπείες.

Οι νέες ανακαλύψεις είναι «ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ του πώς να συμβουλεύουμε καλύτερα ασθενείς με ενδεχομένως ιάσιμο καρκίνο του προστάτη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης