Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία: 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει πρόβλημα οργασμού

Στις μέρες μας πια δεν αναφερόμαστε μόνο στη πολλαπλότητα των ρόλων της γυναίκας και στην προσπάθεια της να κατακτήσει την ισοτιμία της με τον άνδρα σε κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο αλλά και στην ανάγκη της να αποδεσμεύσει τη σεξουαλικότητα από τα χρόνια δεσμά της και να αντιμετωπίζεται όπως επίσης να αντιμετωπίζει και η ίδια τον εαυτό της ως τη γυναίκα που επιθυμεί και διεκδικεί την σεξουαλική της ικανοποίηση της…

Η πραγματικότητα λοιπόν έχει καταλάβει τη θέση του μύθου και η ισότητα τελικά διέπει σε πολύ σημαντικό βαθμό όλες τις εκφάνσεις και τους ρόλους της ζωής της σύγχρονης γυναίκας. Στο σεξ όμως για πολλούς λόγους η γυναίκα νομιμοποιήθηκε μόνο στη σχέση της με τη γονιμότητά της ή τη μητρότητα. Σήμερα, η σεξουαλικότητά της που μέχρι στιγμής ήταν επιμελώς κρυμμένη στο παρασκήνιο, έχει απενοχοποιηθεί και αποτελεί πλέον μείζονα τομέα διερεύνησης.

Η Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία απασχολεί μεγάλο ποσοστό γυναικών (έως και 40%), συνήθως, όμως, δεν αντιμετωπίζεται λόγω των ενοχών και των προκαταλήψεων που φέρει ιστορικά η θηλυκότητα. Τα τελευταία στοιχεία της Mayo Clinic δείχνουν πως 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει προβλήματα οργασμού ενώ το συνολικό ποσοστό των γυναικών με οργασμική διαταραχή ανεξαρτήτως υποστρώματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση αγγίζει το 30% των γυναικών παγκοσμίως…

Ο οργασμός της γυναίκας είναι ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο όπως επίσης το υψηλότερο στάδιο ικανοποίησης της από τη σεξουαλική πράξη, χωρίς όμως να αποτελεί υποχρεωτική παράμετρο για κάθε ή για όλες τις σεξουαλικές επαφές, ενώ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την συνολική ποιότητα της σεξουαλικής της ζωής και για την ικανοποίηση της μέσα από αυτήν.

Πότε όμως όμως μιλάμε για πρόβλημα οργασμού; Ως οργασμική διαταραχή (συναντάται και ως «ανεσταλμένος οργασμός» ή «ανοργασμία») ορίζεται η κατάσταση της μόνιμης, επαναλαμβανόμενης ή παροδικής αναστολής του οργασμού για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 6 μηνών, όταν δηλαδή η γυναίκα δυσκολεύεται πολύ να φτάσει σε οργασμό ή καθυστερεί τόσο, ώστε τελικά να υπάρχει πλήρης απουσία οργασμού, παρά το ότι έχει προηγηθεί η φάση της διέγερσης σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η οργασμική διαταραχή μπορεί να είναι πρωτοπαθής, που χαρακτηρίζεται από την απουσία οργασμού από την αρχή της ερωτικής ζωής της γυναίκας, δευτεροπαθής όπου η εμφάνιση του προβλήματος έγινε μετά από περίοδο φυσιολογικής οργασμικής λειτουργίας, και γενικευμένη, όπου ισχύει σε όλες τις ερωτικές της επαφές και με όλους τους συντρόφους, ή εκλεκτική, εμφανίζεται δηλαδή κατά περίπτωση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Τα αίτια μπορεί να είναι: -ψυχογενή, όπως το άγχος που είναι μια ενδοψυχική σύγκρουση που προέρχεται από τη διαμάχη μεταξύ των ενορμήσεων του ατόμου(επιθυμίες) και των κοινωνικών επιταγών όπως τις αντιλαμβάνεται και τις ενσωματώνει το άτομο, και σχετίζεται με τη διαχείριση της ενοχής, της απόλαυσης και της επιθετικότητας, οι αναστολές, η αίσθηση ανεπάρκειας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η δυσαρεσκεια, απογοήτευση ή δυσφορία που βιώνει μια γυναίκα λόγω κακής εικόνας εαυτού-δεν αποδέχεται και δεν είναι ευχαριστημένη δηλαδή απο την εικόνα της, κάποια παλαιότερη τραυματική σεξουαλική εμπειρία, η κατάθλιψη κ.α., -οργανικά όπως νευρολογικές νόσοι, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή της πυέλου, άτρητος παρθενικός υμένας, τραχηλίτιδες, κολπίτιδες, ή άλλες νοσολογικές οντότητες όπως διαβήτης, υπέρταση, νευρολογικά νοσήματα, χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, κατάχρηση αλκοόλ και άλλων εθιστικών ουσιών, ή
-μεικτά, συνδυασμός δηλαδή οργανικού και ψυχογενούς υποστρώματος.

Σημαντικό ρόλο βέβαια διαδραματίζουν και παράμετροι όπως η «κακή σχέση» με το σύντροφο, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, όπως και η υποτίμηση της σημαντικότητας της ικανοποίησης και του οργασμού από τη σύγχρονη γυναίκα με τους πολλαπλούς ρόλους(μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, ερωτική σύντροφος) και τις αυξημένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.

Πολλές φορές η διαταραχή οργασμού είναι αποτέλεσμα διαταραχής διέγερσης και διαταραχής ερωτικής επιθυμίας. Η δυσκολία στον οργασμό μπορεί επίσης να προέρχεται από άγνοια και ελλιπή σεξουαλική επιμόρφωση όπως επίσης και από την απουσία των σχεδόν πάντα απαραίτητων προϋποθέσεων για την επίτευξη του, όπως οι προκαταρκτικές ερωτικές περιπτύξεις, η επαρκής από άποψη σκληρότητας και χρονικής διάρκειας στύση κατά την κολπική διείσδυση, η επαρκής διέγερση της γυναίκας, η ερωτική της επιθυμία, όπως και του συντρόφου της. Δυσκολία ή και απουσία οργασμού μετά από ένταση στη σχέση, μεγάλη δόση stress, κόπωση και συγκινησιακή φόρτιση, μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη ενώ δεν εκπίπτει από τα όρια του φυσιολογικού.

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της οργασμικής διαταραχής είναι εφικτή, οι γυναίκες ακόμα δύσκολα αποκαλύπτουν το πρόβλημα τους ενώ συχνά καταφεύγουν στην προσποίηση-αφού ο γυναικείος οργασμός είναι σχεδόν ανέφικτο να γίνει αντιληπτός από τον άνδρα- ώστε να μην αποκαλυφθεί η αδυναμία τους, να μην πληγώσουν τον σύντροφο τους ή και γιατί δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουν περαιτέρω αφού θεωρούν δεδομένο ότι δεν φτάνουν σε οργασμό.

Η θεραπεία της οργασμικής διαταραχής, αφού εντοπισθεί η περιοχή του προβλήματος, λειτουργεί άλλοτε συμβουλευτικά και άλλοτε σε βαθύτερο επίπεδο, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση, τη βελτίωση και την αποκατάσταση του προβλήματος. Στα ζευγάρια προτείνονται οι ειδικές ασκήσεις και τεχνικές των Master and Johnsons(όπως η εστίαση στις αισθήσεις) με παράλληλο εστιασμό στις ψυχολογικές συγκρούσεις και στις οποιασδήποτε προέλευσης διαστρεβλώσεις της επικοινωνίας που παρεμποδίζουν και διαταράσσουν τη σχέση. Όταν το πρόβλημα είναι κυρίως προσωπικό, και ο ψυχολογικός προβληματισμός είναι βαθύτερος τότε προτείνεται ατομική θεραπεία στη γυναίκα.

Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική και για τα 2 φύλα, αλλά η Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία αγνοήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια ενώ αντίθετα τονίστηκε ιδιαίτερα η αντίστοιχη ανδρική. Σήμερα όμως η γυναίκα έχει απόλυτο δικαίωμα όπως και ο άνδρας να διεκδικήσει τις λύσεις που προσφέρει η επιστήμη.


Το άρθρο υπογράφει η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr